Több mint 13 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Több mint 13 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Romániában 13,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az idei év első hat hónapjában a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva – közölte szerdán az országos statisztikai intézet.

A nyers adatokból kiszámított növekedés az autók és motorkerékpárok értékesítését nem tartalmazza. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 11,6 százalékos volt.

   A növekedés főleg a nem élelmiszereknek tulajdonítható: ezekből (a nyers adatok szerint) 21,4 százalékkal többet adtak el. Az üzemanyagok értékesítése 14,7 százalékkal, az élelmiszereké pedig 4,9 százalékkal nőtt a tavalyi év első feléhez képest.

Hírdetés

   A viszonyítási időszak magába foglalja azt a (2020 március közepétől május közepéig tartó) kéthónapos időszakot is, amikor a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapot miatt a kiskereskedelmi forgalom volumene (elsősorban az üzemanyag-értékesítés megtorpanása miatt) mintegy 20 százalékkal, az öt évvel korábbi szintre esett vissza.

   Idén júniusban a román kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adatok szerint (az autó- és motorkerékpár-értékesítés nélkül) 12,1 százalékkal bővült 2020 júniusához viszonyítva. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 13,6 százalékos volt. Az előző hónaphoz, májushoz képest a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal nőtt, a kiigazított érték szerint viszont 0,1 százalékkal csökkent a forgalom.

   Romániában tavaly éves szinten 2,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez mérten.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »