Több mint 1000 migránst szállított vissza a líbiai parti őrség a tengerről

Több mint 1000 migránst szállított vissza a líbiai parti őrség a tengerről

A líbiai parti őrség szombaton több mint ezer migránst mentett ki a tengerből, akik kilenc összetákolt vízi járműbe zsúfolódva próbáltak illegális úton Európába jutni.

A líbiai parti őrség szóvivője a hírügynökségeknek elmondta: a tengeren útra kelők nagy része a szubszaharai Afrika országaiból származik. A rendkívül silány vízi alkalmatosságokon tengerre szálló több mint ezer embert a líbiai hatóságok visszavitték a szárazföldre, ahol internáló központokban helyezték el őket.

A líbiai főváros, Tripoli, és a tunéziai határ közötti partszakasz az utóbbi két esztendőben az embercsempész bűnszövetkezetek legfőbb terepévé vált. Tevékenységüket annak ellenére folytatják, hogy a líbiai parti őrséget európai hajók is segítik.

A szóvivő szerint 2014 óta mintegy 600 ezer migráns kelt át a Földközi-tengeren Líbiából európai – főleg olasz – partok felé. Igaz, az utóbbi időben csökkent a Líbiából útnak indulók száma az erőteljesebb hatósági fellépés következtében, az embercsempészek ugyanakkor részben áthelyezték tevékenységüket a tunéziai és algériai partokra.

Az afrikai kontinens belsejéből dél felől főleg Csádból, Nigerből, és Maliból, a keleti útvonalakon inkább Szudánból, nyugatról pedig egyebek között Egyiptomból kelnek útra.

Moammer Kadhafi rendszerének megdöntése után nagy bizonytalanság és hatalmi űr keletkezett Líbiában, a csempészhálózatok a zavaros helyzetben virágzó üzletre tettek szert a migráció területén.

MTI, hirado.hu

The post Több mint 1000 migránst szállított vissza a líbiai parti őrség a tengerről appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »