Több mint 1 millió euróval támogatják a méhészeket

Több mint 1 millió euróval támogatják a méhészeket

A Szlovák Méhészek Szövetsége (SZV) 1,4 millió euró támogatásban részesül a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (PPA) részéről. Az állami támogatás lényegesen segíti a méhészek tevékenységét az összes régióban és egyben hozzájárul „A szlovákiai méhészet stabilizációjára és fejlesztésére irányuló nemzeti program“ célkitűzéseinek megvalósításához.

„A méhészeink száma év közben közel 1500-zal nőtt, így jelenleg megközelítőleg 22 ezren vannak. Értékeljük az állami támogatást, ami nemcsak a kezdő méhészeknek jelent segítséget, hanem hozzájárul méhészeteink védelméhez, valamint a méhészeti kutatásokhoz, fejlesztésekhez is“ – nyugtázta pénteken a méhészek szövetségének elnöke, Milan Rusnák.

Több mint félmillió eurót szánnak a kártevők elleni küzdelemre, a méhészetek állatok elleni védelmére és a betegségek, főként a varroatózis elleni védekezésre. A varroa, vagy ázsiai méhatka a méhek kolóniáiban élősködve szaporodik. A méhek testfelületén megtapadva azok szövetnedveiből táplálkozik, miközben további kórokozókat (pl. vírusokat) is terjeszthet. A terjesztett betegségek hatására a mézelő méh kolóniája legyengül és a méhész szakszerű gondozása nélkül a fajta immunitási jegyeinek (öntisztítási ösztön) hiányában elpusztul. A varroa atka hosszú ideje a legnagyobb gondot jelenti a szlovákiai méhészek számára.

Hírdetés

A méhek beporzást és a mézmennyiség növelését elősegítő vándoroltatásának támogatására csaknem 89 ezer eurót szánnak. A laboratóriumi kutatásokra, a méhpusztulás okainak feltárására és a méhállomány megújítására több mint 30 ezer eurót nyújtanak.

A Szlovák Méhészek Szövetsége csaknem 16 ezer tagot számlál, 255 ezret meghaladó méhcsaláddal Szlovákiai minden részéből. Összesen 159 alapszervezete van.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »