Több millió eurót veszítettek a gazdák a trópusi szárazság miatt

Több millió eurót veszítettek a gazdák a trópusi szárazság miatt

POZSONY. Jelentős száraz időszakokat kellett átvészelniük a gazdáknak az elmúlt két évben, s ez súlyos veszteségekkel járt a gazdákra nézve.

A szárazsággal legnagyobb mértékben sújtott Nagyszombati, Dunaszerdahelyi, Pozsonyi, Galántai és Szenicei járásban 19,3 millió euróval lett kisebb az árbevétel – tájékoztatott keddi sajtótájékoztatóján a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsa.  

Ennek következtében egyes vállalatok egyelőre nem tudják, hogy milyen mértékben lesznek képesek megtartani az állattenyészetüket és az alkalmazottaik számát. Ezért a tanács a kormány támogatását kéri – olvasható a Webnoviny.sk internetes portálon.

Szárazságtól szenvedett a Duna menti síkság

Pöstyén (Piešany) környékén, a Nagyszombati táblán (Trnavská tabuža), a Hegyhát (Záhorie), a Csallóköz és Nyitra térségében tavaly az év első hónapjaiban mindössze 50-60 milliméter eső esett, a talaj vízhiánya elérte a 200 mm-t.

A közvetlen támogatások előzetes kifizetése

A tanács tájékoztatása szerint a szárazság más uniós tagországokat is sújtott, ezért Szlovákia kivételével 7 ország kérte a közvetlen támogatások korai, előzetes kifizetését.

A Szlovák Mezőgazdasági Kamara (AKS) tavaly júliusban tájékoztatta Robert Fico kormányfőt, valamint Gabriela Matečná mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztert a szárazsággal kapcsolatos gondokról, és kérték az így keletkező többletköltségek megtérítését– mondta az AKS elnöke, Patasi Ilona.

A Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsában tömörülő gazdák és élelmiszeripari dolgozók szerint a klímaváltozás következményeinek kezelésére kockázati pénzalapot kell létrehozni, amelyből megtéríthetők pl. a gazdák szárazság miatt keletkezett veszteségei. 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »