Több masszív hackertámadás érte Szlovákiát az elmúlt napokban

A szlovák online tér az utóbbi napokban masszív, DDOS típusú hackertámadásoknak van kitéve, melyeket a világ különböző pontjairól indítanak. A hackerek megtámadták többek között a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) honlapját és a slovensko.sk portált is. Erről a Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynöksége (NASES) tájékoztatott kedden.

A DDOS támadás (elosztott szolgáltatás-megtagadással járó támadás) a DOS támadások egy altípusa. Jellemzője, hogy egyszerre több, földrajzilag gyakran különböző helyeken lévő számítógépekről indítják.

Lukáš Sojka, a NASES vezérigazgatója elmondta: a masszív támadás múlt pénteken (6.8.) kezdődött, majd egész hétvégén folytatódott. A támadást intéző legtöbb szerver az Egyesült Államokból és Kínából származott. Az ügynökség üzemelteti a slovensko.sk portált és a Govnet kormányzati adathálózatot, amely szolgáltatásokat nyújt az említett meteorológiai oldalnak is.
 

„Hétfőn, június 11-én, 10:23 és 10:35 között az előző heti támadásoknál egy körülbelül 30-szor erősebb DDOS támadásra került sor. Az egyik célpont a slovensko.sk volt, amely a feltüntetett időben nem tudta kiszolgálni az állampolgárokat” – magyarázta Sojka, hozzátéve: a támadásokat elsősorban Franciaországból, Kínából és Nagy-Britanniából indították. A NASES munkatársai különféle intézkedésekkel védekeztek, például átmenetileg korlátozták a slovensko.sk elérhetőségét külföldről. A szakemberek továbbá blokkolták a támadók IP címét.

Hírdetés

Az ügynökség korábban már elhárított DDOS támadásokat, ezek azonban nem voltak olyan gyakoriak és erősek, mint az utóbbi napokban jelentkezők.

Sojka szerint nagy a valószínűsége, hogy további támadásokra is sor kerül, melyek ellen folyamatos védekezésre kényszerülnek. Zuzana Hošalová, az Eset szoftvercég munkatársa hozzátette: a DDOS támadások viszonylag gyakoriak, és nagyon könnyen megrendelhetők a feketepiacon.

 „A DDOS támadásokat fertőzött berendezések, például számítógépek vagy szerverek hálózata hajtja végre. Ezek tulajdonosainak általában fogalmuk sincs arról, hogy a számítógépük fertőzött és DDOS támadást segít végrehajtani” – tette hozzá.

Hošalová szerint a weboldalak és az üzemeltetők csak nagyon nehezen tudnak védekezni az ilyen jellegű támadásokkal szemben. „Különösen, ha az adott weboldalt valaki kitippeli, és van elég pénzügyi forrása egy erős támadás indításához” – magyarázta a szakértő.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »