Több fontos döntést is meghozott Nagyszombat megye önkormányzata pöstyéni kihelyezett ülésén

Több fontos döntést is meghozott Nagyszombat megye önkormányzata pöstyéni kihelyezett ülésén

Június 19-én Pöstyénben tartotta kihelyezett közgyűlését Nagyszombat megye önkormányzata. Az ülésen több, a régió számára fontos döntés is született.

Ilyen döntés például az, hogy megemelik a rászoruló, kiugróan tehetséges és rendkívüli tanulmányi eredményeket elérő tanulók támogatásának összegét – az eddigi 33,19 euróról 50 euróra. A duális képzésben résztvevőknél bevezetésre kerülnek a rendszeres kifizetésű stipendiumok.

Hátrányos helyzetű tanulók számára az új szabályozás egyszeri, egy összegű stipendium kifizetését teszi lehetővé 700,- euró összegben.

A megyei képviselők döntése értelmében Nagyszombat megye társfinanszírozást biztosít „A diákok számának emelése a gyakorlati képzésben” című IROP program projektjének megvalósításához több megyei középiskolában, köztük a Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolában is.

Nagyszombat megye ezen felül támogatja az újrahasznosítható energia felhasználását, ezért társfinanszírozást biztosít a megyében három középiskola, egy csillagvizsgáló és planetárium, egy könyvtár és a Dunaszerdahelyi Közművelődési Intézet részére a pályázatuk önrészére vagy a pályázatból nem támogatható, de elengedhetetlenül szükséges kiadások fedezésére.

A megyei testület jóváhagyta a Dunaszerdahelyi Szabó Gyula utcai Szakközépiskola névváltóztatását. Ennek értelmében az iskola új neve: Magyar Tanítási Nyelvű Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, Szabó Gyula utca 21, Dunaszerdahely.

Új igazgatók a megyei intézmények élén

Folyamatosan zajlanak a megyei fenntartású intézmények igazgatói álláspályázatainak kiértékelései, melynek alapján újabb igazgatók kinevezését hagyta jóvá a testület:

Új megyei cég a közúti felújításokhoz

Nagyszombat megye – Trnavská cestná spoločnosť s. r. o. néven -, 100%-ban saját tulajdonú kft.-t alapított. A vállalat célja az önerőből végezhető közúti felújítások modern berendezéseinek biztosítása és a gazdasági társaság pénzügyileg előnyös lehetőségeinek kihasználása.

Közútfelújításra és tervdokumentációk elkészítésére 2,0 millió euróval nőnek a megyei kiadások. Ennek egyik forrása a pénzügyminisztériumtól igényelt 15,0 milliós hitelkeret első 1,0 milliós részlete, továbbá a megye megnövekedett adóbevétele.

Hírdetés

Nagyszombat megye 2,6 millió eurót fordított a megyével szerződéses viszonyban álló autóbuszvállalatok által üzemeltetett járatok veszteségeinek kiegyenlítésére.

Fél millió euró régiófejlesztésre

A 46/2018-as Nagyszombat megyei Általános Érvényű Rendelet alapján „Régiófejlesztés Nagyszombat megyében” címen közzétett felhívásra 46 civil szervezet pályázott. A rendelkezésre álló 0,5 millió euróból 21 pályázó nyert támogatást.

Nyertesek – a nevük után az elnyert összeggel – a dunaszerdahelyi és galántai járásból:

Csallóköz – Körzeti Idegenforgalmi Szervezet (34 800 €), Somorjai Regionális Fejlesztési Ügynökség (27 494 €), Pro Tallós – Tomašíkovo polgári társulás (12 529 €), Galánta HACS (helyi akciócsoport) (4 600 €) és Öreg Feketevíz HACS (34 733 €), Kukkónia (26 937 €) és KLIKK (34 803 €) polgári társulás.

31 jelölés a Nagyszombati Önkormányzati Megye 2019 Díjra

A Nagyszombati Önkormányzati Megye 2019 Díjra – 31 jelölést hagyott jóvá a testület – oktatásügyben, kultúra, sport, egészségügy területén, szociális ellátásban, közlekedés és polgári társadalom kategóriában tevékenykedő egyének és csoportok javára. Posztumusz elismerésben részesült a kiváló kórusvezető és közéleti személyiség Hecht Anna. A díjat a szeptemberi díjátadón megkapja még többekkel együtt:

Elutasítják a Most-Híd javaslatát

A megyei testület foglalkozott továbbá a Most-Híd párt parlamenti képviselői által benyújtott törvénymódosítással, amely megemelné a személyi jövedelemadó (SzJA) adómentes részét.  A képviselők egyöntetűen elutasították ezt a javaslatot, elsősorban azért, mert az előterjesztés nem számol semmilyen kompenzációval a helyi és megyei önkormányzatok felé, pedig ez számukra jelentős bevételkiesést jelent.  

Az előzetes számítások alapján az intézkedés Nagyszombat megyében mintegy 4,5 millió eurónyi forráskiesést jelentene.

Az összeg jelentőségének érzékeltetésére legyen elég, hogy a megye az idei évben útfelújításra 6 millió eurót tud fordítani.

olvasható az MKP frakciójának közleményében.

Körkép.sk/sajtóhír


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »