Több ezren tüntettek az autonómiáért

Több ezren tüntettek az autonómiáért

Több ezren gyűltek össze tegnap délután a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen. A székely szabadság napja nevű rendezvényre Székelyföld minden településéről érkeztek demonstrálók, akik önrendelkezést követeltek, valamint jogaik tiszteletben tartását kérték a román államtól.

„Az autonómia nem csupán az erdélyi magyarságnak kellene hogy fontos legyen, hanem a román embereknek is. Az autonómia a leghatékonyabb eszköze egy demokratikus, jól működő országnak” – hangsúlyozta Marc Gafarot i Monjó.

A tüntetésen részt vett Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség flamand vezetője is. A politikus szerint Romániában korlátozzák a székelyek jogait, valamint a nemzeti jelképek használatát.

Tőkés László beszédében egy román–magyar kerekasztalt sürgetett. Az európai parlamenti képviselő szerint a románok és magyarok is kisebbségbe juthatnak saját hazájukban, ha nem becsülik jobban a szülőföldjüket. „Nem vagyunk migránsok, tősgyökeres nép vagyunk” – fogalmazott beszédében a politikus.

A tüntetők elfogadtak egy kiáltványt, amelyben Székelyföld területi autonómiáját és az erről szóló párbeszéd elindítását követelik. Szerintük a történelmi Székelyföldnek saját hatáskörökkel felruházott, önálló fejlesztési és közigazgatási régiót kell alkotnia. Ezt a közjogi státuszt Székelyföld Autonómia Statútuma szavatolja.

„Teljes, tényleges szabadságot és egyenlőséget akarunk Székelyföld minden lakosának, autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek” – mondta Izsák Balázs.

Követelték továbbá, hogy Románia maradéktalanul tartsa tiszteletben Románia és Magyarország alapszerződését, különös tekintettel a dokumentumnak arra a szakaszára, amelyben vállalják, hogy tartózkodnak minden olyan gyakorlattól, amely megváltoztatná a nemzeti közösségek által lakott régiók nemzetiségi összetételét. A tüntetés a székely himnusz eléneklésével zárult.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »