Több ezren tüntettek a belga kormány migrációs politikája ellen

Több ezren tüntettek a belga kormány migrációs politikája ellen

BRÜSSZEL. Csaknem tízezren vonultak utcára vasárnap Brüsszelben, hogy tiltakozzanak a belga kormány migrációs politikája ellen.

A felvonulók emberségesebb menekült- és bevándorláspolitikát követeltek, illetve azon törvénytervezet visszavonását, amelynek értelmében a rendőrség házkutatást tarthatna az országban tartózkodó, papírok nélküli bevándorlókat elszállásoló lakosoknál. A szervezők szerint a jogszabály ellentétes az ország alapértékeivel.   

A brüsszeli északi pályaudvar környékén nagy számban táboroznak olyan – főként szudáni – bevándorlók, akik nem nyújtanak be menedékkérelmet Belgiumban, azt várva, hogy továbbutazhassanak Nagy-Britanniába.   

Januárban kétszer is hasonló demonstrációt tartottak a belga fővárosban, miután kitudódott, hogy hatósági akció készül a Maximilien parkban tartózkodó migránsokkal szemben, akiket civilek még a rendőrök kiérkezése előtt elszállásolták az otthonukban.   

"Már kezdettől fogva kapunk információkat rendőröktől az ellenőrzésekről és őrizetbe vételekről, ami azt mutatja, hogy még a rendőrség sorain belül is vannak, akik elégedetlenek amiatt, hogy ezen embertelen menekültpolitika eszközeként használják fel őket" – mondta az egyik szervező.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »