Több ezer pingvinfiókával végzett az éhezés az Antarktiszon

Több ezer pingvinfiókával végzett az éhezés az Antarktiszon, mivel a szokatlanul vaskos tengeri jég arra kényszerítette a szülőket, hogy távolabb keressenek táplálékot. A szakemberek pénteki bejelentésükben “katasztrofális szaporodási kudarc” névvel illetik az esetet.

 

A Természetvédelmi Világalap (WWF) támogatta francia kutatók 2010 óta tanulmányozzák az Adélie-pingvinek 18 ezer költőpárból álló kolóniáját a Kelet-Antarktiszon. Felfedezték, hogy a korai 2017-es szaporodási időszakból csupán két fióka maradt életben. A katasztrófát a kiterjedt nyári tengeri jéggel hozzák összefüggésbe, ami miatt a szülőknek távolabb kellett merészkedniük a táplálék után, eközben a várakozó fiókák elpusztultak.

 

Yan Ropert-Coudert, a Dumont D’Urville kutatóállomás pingvinszakértője szerint a jégfolyam 2010-es szétesése megváltoztatta a kolónia előtt elterülő tengerrész szerkezetét. De elmondása szerint más tényezők is szükségesek a szaporodási kudarchoz, úgymint a hőmérséklet, a szél iránya és ereje, illetve a polinják megnyílásának hiánya a kolónia előtti területen.

 

Négy évvel ezelőtt ugyanezen kolónia – akkor 20 ezer 196 költőpár – egyetlen fiókát sem tudott felnevelni. A vaskos tengeri jég, valamint a szokatlanul meleg idő és az eső, amelyet aztán gyors hőmérséklet-csökkenés követett, a fiókák átázásával, majd halálra fagyásával járt.

 

A friss hír néhány nappal azt megelőzően látott napvilágot, hogy Hobartban összeül majd az antarktiszi tengeri növény- és állatvilág védelméről született egyezmény 25 tagországa. Tavaly a szervezet megegyezett, hogy létrehozza a világ legnagyobb tengeri menedékét, amely több mint 1,55 millió négyzetkilométert fed le az antarktiszi Ross-tengeren. Viszont már nem maradt idejük egy második, javasolt menedék megvitatására a Kelet-Antarktiszon, ahol a pingvinek élnek.

 

Forrás és nyitókép: AFP/ABC


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »