Több ezer migráns a szerb-magyar határon

Több ezer migráns a szerb-magyar határon

A röszkei határátkelőnél tartja rendkívüli, kihelyezett ülését a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága. Több ezer migráns torlódott fel a határ szerbiai oldalán. A testület kialakult helyzetről a helyszínen tájékozódik.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága hétfőn azt felmérte fel, hogy az illegális migránsoknak szükségük van-e humanitárius segítségre, valamint a tagok személyesen szerettek volna meggyőződni a magyar határ őrizetének működéséről. Kósa Lajos, a testület Fideszes elnöke szerint tájékozódni fognak a menekültkérelmek benyújtásának és elbírálásának törvényességéről, valamint megtekintik a tranzitzónákban működő intézményeket. A határon szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat is meg fognak hallgatni.

Korábban a kormány tagjai visszautasították Soros György állításait, melyek a hatóság túlkapásairól, valamint visszaéléseiről szóltak.

A szerb-magyar határon a szigorított határellenőrzést követően megnövekedett a Szerbiába visszatoloncolt illegális migránsok száma. Az új rendszerben az elfogott határsértőket visszakísérik, és a tranzitzónákhoz irányítják. A határ szerb oldalán jelenleg 2700-3000 migráns tartózkodik. Emiatt a hétvégén Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök kijelentette, hogy a határaik védelmében bevetik a hadsereget.

Egy kétoldalú megállapodás értelmében magyar rendőrök is segíthetik Szerbia határainak védelmét. Ez főleg a szerb-macedón és a szerb-bolgár határszakaszt érinti – számolt be a múlt héten Pintér Sándor belügyminiszter.

Csütörtökön a magyar kormány tagjai az osztrák belügyi-, valamint a védelmi és sportminiszterrel egyeztettek. A megbeszélés témája, hogy Ausztria miként tud segítséget nyújtani a magyar határvédelemben. A felek megállapodtak, hogy a jövőben 20 osztrák rendőr fogja segíteni a magyarok munkáját a magyar-szerb határon.

Forrás: Magyar Idők / 888.hu

The post Több ezer migráns a szerb-magyar határon appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »