Több ezer idősgondozó veszítheti el állását karácsonyig

Több ezer idősgondozó veszítheti el állását karácsonyig

Tomáš Drucker, a Dobrá voľba elnöke szerint több ezer otthoni ápolásra szoruló személy veszítheti el gondozóját még a karácsonyi ünnepek előtt a munkaügyi minisztérium hibája miatt.

Az ok a munkaügyi minisztérium implementációs ügynökségének mulasztása. Elakadt ugyanis az egész Európára kiterjedő szociális programra vonatkozó uniós források lehívása. A program keretében települések igényelhettek támogatást ápolók vagy szociális szolgáltatások finanszírozására.

Hírdetés

A legtöbb esetben a pénzt idős hozzátartozót gondozó személyek bérére fordították. Az implementációs hivatal mulasztása miatt azonban a források lehívása nem történt meg. A Körkép.sk információi szerint egyes települések már hónapok óta saját költségvetésükből kénytelenek kigazdálkodni az ápolóként foglalkoztatott személyek bérköltségét.

Drucker szerint a program csak akkor nem omlik össze, ha az állam 1,7 millió eurót pumpál a projektbe, egyúttal cselekvésre szólította fel Peter Pellegrinit, mivel a munkaügyi tárca „nyilvánvalóan kudarcot vallott”.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »