Több ezer gyalogos zarándokot várnak Máriagyűdre

Több ezer gyalogos zarándokot várnak Máriagyűdre

Két-három ezer gyalogos zarándok részvételére számítanak a Pécsről május 7-én, szombaton reggel Máriagyűdre induló zarándoklat szervezői. A Siklóshoz tartozó település híres kegytemploma előtt délután Udvardy György megyéspüspök mutat be szabadtéri szentmisét.

A Pécsi Egyházmegye nyolcadik gyalogos zarándoklatának résztvevői a megyeszékhely déli határától az 58-as úton indulva teljesíthetik a hozzávetőlegesen 25 kilométeres távot.

Útközben a zarándokok két megállóhelyen tudnak majd pihenni, regenerálódni, az úton pedig folyamatos lesz az orvosi ügyelet. A zarándoklaton gyalogosan, kerékpárral, autóbusszal és személyautóval is részt lehet venni, gyalogosok bárhol csatlakozhatnak a menethez.

Pavlekovics Ferenc püspöki helynök elmondta, kedvező időjárás esetén két-három ezer gyalogos résztvevőre számítanak. Felidézte, hogy a tavalyi eseményen ötezren vettek részt, közülük mintegy kétezren gyalog tették meg a távot. A menetet idén is Udvardy György püspök fogja vezetni.

A zarándoklatot záró ünnepi szentmisét 14.30-kor mutatja be a pécsi megyéspüspök a máriagyűdi kegytemplom felújított szabadtéri oltáránál.

A Siklóshoz tartozó Máriagyűd a Mária-tisztelet egyik legrégebbi magyarországi kegyhelye, több jelentős zarándokút csomópontja, végpontja. A rómaiak idején is lakott településen 1333-ban már plébániatemplom állt, és a török időkben is folyamatosak voltak ott keresztény istentiszteletek.

A településről 1689-ben, majd 1706-ban is Mária-jelenéseket jeleztek, ezért két alkalommal is kegyszobor került oda, 1738-tól pedig tömeges zarándoklatok indultak el a kegytemplomhoz. A csodás gyógyulások miatt 1805-ben VII. Pius pápa Máriagyűdöt hivatalosan is kegyhellyé nyilvánította.

Forrás: MTI

Fotó: Máriagyűd.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »