Több ezer euróba kerülhet a kampánycsend megszegése

Több ezer euróba kerülhet a kampánycsend megszegése

Csütörtökön reggel 07.00 órakor az összes jelöltnek be kell fejeznie az önkormányzati választások előtti kampányát. A kampánycsend addig tart, amíg az összes választóhelyiséget be nem zárták.

Sem a polgármester-, sem a képviselőjelöltek nem folytathatnak a kampánycsend idején kampánytevékenységet, ami azt jelenti, hogy nem osztogathatnak sem propagációs szórólapokat, sem más, választások előtti időszakból származó anyagokat. Mindemellett pedig a különféle találkozók is tilosak.

Eduard Bárány, az  Állami Választási Bizottság elnökének elmondása szerint a tiltás az internetes- és közösségi oldalakra is vonatkozik.

– magyarázta Bárány.

Hasonló szabály vonatkozik a közösségi oldalakra is, ahol fizetett reklámoknak már nem szabadna megjelenniük. A jelölteknek tartózkodóan kellene megnyilvánulniuk a Facebook-profiljukon is, bár a saját profilon feltüntetett Facebook-bejegyzés személyes állásfoglalásnak számít, amit nem büntethető.

– folytatta Bárány.

A moratórium ideje alatt nemcsak a jelölteknek tilos kampánytevékenységet folytatni, de a választóbizottságnak is. Ennek a szabálynak a megsértésével az Állami Választási Bizottság foglalkozik.

Hírdetés

Külföldön fokozatosan megszüntetik a kampánycsendet

A választások előtti kampánycsendet már jó ideje több politikai párt is kritizálja, sőt a múltbéli eseményekhez viszonyítva a tiltás jóval szigorúbb lett. Az aktuális választással kapcsolatos törvények közé a Smer és Robert Kaliňák volt belügyminiszter azt a rendelkezést is beszorította, hogy a moratórium a választások összes típusára vonatkozzon. Egészen 2012-ig – amikor Kaliňák előhozakodott a módosítással – a kampánycsend nem vonatkozott a EP-választásokra, valamin részben a megyei választásokra.

– konstatálta akkoriban Kaliňák.

Külföldön nagyon sok országban intenek búcsút a kampánycsendnek. A szomszédos országok közül nincs moratórium sem Csehországban, sem Magyarországon (2014-től).

A Kaliňák-féle törvény szerint a kétnapos kampánycsend mellett a tilalom a közvélemény-kutatásokra is vonatkozik, ugyanis a választások előtt két héttel már a közvélemény-kutatások eredményeit sem lehet közzétenni. A választások előtt készített felméréseket a választás napján, a szavazás befejezte után tehetik ismét közzé.

Milyen büntetés fenyegetik azt, aki megszegi a kampánycsendet?

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Finance.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »