Több ezer embert végzett ki az Iszlám Állam

Több ezer embert végzett ki az Iszlám Állam

Négyezernél is több embert végzett ki két év alatt a terrorkalifátus egyebek között hitehagyás és szodómia vádjával. Az áldozatok között nemcsak nők és gyermekek vannak, hanem a terrorszervezet saját tagjai is.

Döbbenetesen nagy számot kapott Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH), miután összesítette, hogy az Iszlám Állam 2014. júniusi kikiáltása óta hány gyilkosságot követett el: a 4144 kivégzést lefejezéssel, agyonlövéssel, megkövezéssel hajtották végre, de arra is volt példa, hogy épületekről lökték le vagy élve égették el az áldozataikat – írja a brit The Independent.

A szervezet szerint az áldozatok között nemcsak kormánypárti katonák és lázadók vannak, hanem nők és gyermekek is.

Változatos vádak

Az OSDH nem most közölt először adatokat a szíriai kivégzésekről. A szervezet múlt év augusztusi jelentésében összesen 3100 áldozatról számolt be, közülük több mint 1800 polgári lakost – 76 gyermeket és 95 nőt – végeztek ki különös kegyetlenséggel a szunnita szélsőséges csoport által akkor kikiáltott kalifátus területén.

Az iszlamisták akkor egy hónap alatt 91 embert végeztek ki, az áldozatok többségét lefejezték. A vádak szerteágazók voltak: istenkáromlásért, boszorkányságért vagy homoszexualitásért végezték ki a civileket, máskor pedig azért, mert állítólag együttműködtek az Egyesült Államok vezette Iszlám Állam-ellenes koalícióval.

A megfigyelők ez év márciusában 80 gyilkosságról szereztek tudomást Dajr ez-Zaur, Rakka, Damaszkusz, Aleppó, Homsz és Haszaka tartományban: ezek között 37 szíriai civil – köztük 1 gyermek is –, 24 IÁ-tag, 6 felkelő és kurd harcos, valamint 12 kormánypárti katona volt, akiket lefejeztek vagy agyonlőttek. A vádak most is változatosak voltak, a szodómia és a hitehagyás is szerepelt köztük, akárcsak a kémkedés.

Főbenjáró bűn volt így együttműködni az Al-Kaida szíriai fiókszervezetével, az An-Nuszra Fronttal, a kurd Népvédelmi Egységekkel, valamint az amerikaiak által vezetett nemzetközi koalícióval. Büntetés járt azért is, ha valaki az IÁ tagjaként megpróbált elmenekülni a terrorkalifátus területéről, hasonlóan a „katonai gyávaságot” is szigorúan büntetik.

Nyilvánosak a kivégzések

A múlt héten egy valamikori londoni tanuló, Harry Sarfo interjút adott a brit The Independentnek, melyben a szíriai megpróbáltatásairól beszélt. A férfi egy éve csatlakozott az IÁ-hoz, most pedig egy németországi börtönben vár a bírósági tárgyalására. Mint mondta, ő megkövezéseket, lefejezéseket és agyonlövetéseket, sőt kézlevágásokat is látott.

Beszámolt arról is, hogy a kivégzéseket időnként tizenhárom éves gyermek katonákkal végeztetik el. Máskor egy testvérpár egyik tagját kényszerítették arra, hogy ölje meg a másikat, mert felmerült, hogy az kémkedett.

Az IÁ egyébként előszeretettel végzi ki nyilvánosan az ellenségeit, a gyilkosságokat többnyire filmre is veszik, hogy később propagandaként használják. Erre példa a négyéves Isa Dare esete is, akit a hóhérok arra használtak, hogy maga hajtsa végre egy autóba zárt csoport kivégzését. A szakértők szerint az ilyen brutális kivégzésekkel az IÁ meg akarja félemlíteni a Nyugatot és az ellenségeit, és az esetleges ellenállásnak is elejét akarja venni, amely a terrorkalifátus területén történne.

Az OSDH legfrissebb összesítései szerint a kivégzett áldozatok többsége a civilek közül kerül ki, az ő számuk ma már 2230-nál tart. Utánuk következnek a kormányerők és a kormányhoz hű milíciák tagjai, akiket az összecsapások során ejtettek foglyul, közülük 1100-at kivégeztek. Érdekes módon az IÁ a saját tagjait sem kíméli, közülük 400-at éppen a valamikori elvbarátaik gyilkoltak meg. Az áldozatok között olyan külföldi fegyveresek is vannak, akik a terrorszervezet soraiban harcoltak, de később megpróbáltak visszatérni a hazájukba. Végül pedig nem feledkezhetünk el arról a 300 lázadóról vagy An-Nuszra-tagról sem, aki az IÁ kezére került, és a szélsőséges dzsihadisták mészárszékén végezte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »