Több ezer ember részvételével zajlott a Bukarest Pride

Több ezer ember részvételével (a Hotnews több mint 5000, míg a PRO Tv 10 000 résztvevőről tudósít) zajlott a 2018-as Bukarest Pride, ahogyan hivatalosan nevezik Sokféleség menete (Marșul Diversității). A résztvevők a Győzelem térről vonultak fel az Egyetem tér irányába.

A Hotnews tudósítása szerint a laza hangulatú felvonulást idén a nagyváradi táncos-koreográfus Emil Rengle vezette. A Românii au talent legutóbbi évadának győztese idén januárban coming outolt a saját Youtube-csatornáján azzal, hogy biszexuális.

“Azt szerettem volna a coming outommal, hogy példa legyek azon fiatalok számára, akik most mennek át azon, amit én 17 éves koromban átéltem. (…) A szabályainkat mi hozzuk létre, mi is változtatjuk meg. 17 éves koromban én is szerettem volna egy példaképet, aki azt mondja, helyénvaló az, hogy vannak érzéseim. Másképp szeretünk, mert Isten másnak teremtett” – mondta még pénteken Rengle az esemény sajtótájékoztatóján.

Hírdetés

Az eseményt szervező Accept elnöke, Florin Buhuceanu azt emeleti ki, hogy bár ez az év tele van kihívásokkal a romániai LMBT-közösség számára, de ezek soha nem tapasztalt szolidaritást is kiváltottak.

Az eseményen támogatóként részt vett Andreea Bălan énekesnő is. Szintén felvonult Nagy Britannia bukaresti nagykövete, Paul Brummell, aki úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett nagykövetség örömmel támogatja a felvonulást. “Nagyon örülök annak, hogy van Bukarest Pride is, és nagyon fontos az üzenete, a sokféleség gazdagít” – mondta a nagykövet.

Ott volt a felvonuláson az Adrian Coman és Clai Hamilton házaspár is, akiknek az ügyében éppen a héten döntött az Európai Unió bírásága.

Ezzel egy időben – az Agerpres tudósítása szerint – több tucat személy részvételével tartották meg a Normalitás menetét, amelyet az Új Jobboldal Párt szervezett. Az egybegyűltek román nemzeti zászlókat lobogtatva a Lascăr Catargiu úttól az ortodox patriarchatus székhelyéig vonultak, és olyan jelszavakat skandáltak, hogy ‘Románia nem Szodoma’, ‘Nem vagyunk egy degenerált nemzet’, ‘Megmentjük a természetes családot’.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »