Több ezer amerikai kísérleti atomrobbantásról készült videó került le a titkosítási listáról

Több ezer felvétel került le nemrégiben a titkosítási listáról. A szakemberek folyamatosan dolgozzák fel a kísérleti atomrobbantásokat bemutató felvételeket.

Az Amerikai Egyesült Államok 1945 és 1962 között a feljegyzések szerint több mint kétszáz atomrobbantást hajtott végre. Az eseményeket dokumentálták is, több kamerával rögzítették a kísérleteket, amelyeket a legnagyobb titokban hajtottak végre.

Elképesztően sok, mintegy tízezer felvételt készült ezekben az években, de a titkosítás miatt ezek eddig rejtve voltak a kíváncsiskodók elől. A titkosítást tavasszal oldották fel, azóta folyamatosan dolgozzák fel a felvételeket, és osztják meg őket a Lawrence Livermore National Laboratory YouTube-csatornáján.

Az atomkísérleteket száma Pearl Harbor után nőtt meg. Már 1941 decemberében nagy összegű támogatás érkezett az atombomba elkészítésével foglalkozó, később James C. Marshall ezredes New York-i központi hivataláról Manhattan-programnak nevezett projekt számára.

Évekig szenvedett Japán a támadások után

A tömegek elpusztítására képes folyamat pedig 1945 augusztusában csúcsosodott ki, mikor az Egyesült Államok az eddigi történelem legsúlyosabb csapását mérte augusztus 6-án Hirosimára a Little Boy, majd három nappal később Nagaszakira a Fat Man nevű bombájával. A nukleáris támadásoknak még évekkel később is voltak áldozatai, ezrek haltak bele a sugárzás okozta egyéb betegségekbe.

Hírdetés

Japán augusztus 15-én, hat nappal a világot megrázó bombázás és hét nappal a Szovjetunió hadüzenete után feltétel nélkül megadta magát a szövetséges erőknek. A megadási nyilatkozatot szeptember 2-án írták alá, ezzel a momentummal ért véget a második világégés.

Rákos megbetegedést okoztak a kísérletek

A hidegháború éveiben, az ötvenes években sorozatban végeztek atomkísérleteket az egyesült államokbeli Nevada államban. Abban az időben a környéken élő emberek közül sokan lettek rákos betegek. A feljegyzések szerint 1951 és 1962 között az államban kilencven robbantást hajtottak végre. A szél minden irányba, több száz kilométerre is elfújta a radioaktív felhőket. Így juthatott el a mintegy fél évszázaddal ezelőtt végzett atombomba-kísérletek radioaktív felhője Idahóba is. Az emberek meg vannak győződve róla, hogy ezzel magyarázható, hogy sokuknál különféle rákos betegségek alakultak ki, mivel a sugárzó anyag beborította a farmokat és a városokat egyaránt.

Sokan szenvedtek csont-, pajzsmirigy-, epehólyagrákban az érintett területeken. De a legnagyobb veszélynek a gyerekek voltak kitéve. Az Egyesült Államok kongresszusa 1990-ben hozott egy törvényt, amely alapján a nukleáris kísérletek áldozatai ötvenezer dollár kártérítést kapnak.

Az említett államok mellett a legtöbb kísérlet a csendes-óceáni térségben zajlott le.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »