Több bank alkalmazottja kevesli a bérét

Több bank alkalmazottja kevesli a bérét

Fellélegezhetnek az UniCredit Bank ügyfelei. A szakszervezetnek sikerült egyezségre jutnia a pénzintézet vezetésével a béremelésről, így már nem fenyeget az a lehetőség, hogy az alkalmazottak sztrájkja miatt bezárnak a fiókjai. A bankszektorban azonban általános az elégedetlenség.

„Még október 9-én hirdettünk sztrájkkészültséget, ami mára meghozta a gyümölcsét”

– nyilatkozta Jana Szászová, az UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia szakszervezeti vezetője.

Szerinte a szakszervezet végül elfogadta a bank vezetésének az ajánlatát, amely 2,6 százalékos béremeléssel számol, miközben a banki alkalmazottak a jövőben is 500 eurós karácsonyi bónuszra számíthatnak. Szászová is elismerte azonban, hogy nem minden alkalmazott elégedett az egyezséggel, amelyet egy évre kötöttek, így a jövő év november végéig érvényes.

„Többen is a durva munkabeszüntetésre szavaztak, azonban csak olyan lapokkal játszhatunk, amelyeket kiosztottak számunkra”

Hírdetés

– vallotta be Szászová.

Nem az UniCredit azonban az egyedüli pénzintézet, amelynek az alkalmazottai elégedetlenek a fizetéseikkel. Az ágazati szakszervezetek már többször is felhívták a figyelmet arra, hogy a pénzügyi szektorban ugyan magas az átlagbér, ez azonban csak a csúcsmenedzserek álomfizetéseinek köszönhető, az egyszerű banki alkalmazottak nincsenek megelégedve a fizetéseikkel és a munkakörülményekkel sem.

„Mindezt figyelembe véve az sem csoda, hogy az ágazatban hatalmas a fluktuáció. Tavaly a Szlovák Takarékpénztár alkalmazottainak a 12,5 százaléka cserélődött le, az Általános Hitelbanknál (VÚB) 20, a ČSOB-nál és az UniCreditnél 18 százalékos a fluktuáció mértéke”

– nyilatkozta Svetozár Michálek, a Pénzügyi és Biztosítói Alkalmazottak Szakszervezetének (OZPPP) az elnöke. Szerinte látványos különbségek vannak az egyes bankfiókok között, így olyanok is akadnak, ahonnan tavaly az alkalmazottak 40 százaléka távozott.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »