Toader megúszta a képviselőházi „intőt”, Dragnea szerint nem inog az igazságügy-miniszter széke

Toader megúszta a képviselőházi „intőt”, Dragnea szerint nem inog az igazságügy-miniszter széke

A szociálliberális PSD–ALDE kormánykoalíció ellenszavazataival a bukaresti képviselőház elvetette szerdán a Tudorel Toader igazságügy-miniszter elmarasztalását célzó ellenzéki egyszerű indítványt.
Toadert elsősorban az igazságszolgáltatás politikai felügyelet alá gyűrésével, az ágazat működését szabályozó törvényi háttér „megcsonkításával” vádolták az indítvány előterjesztői. Szerintük azzal, hogy – alkotmánybírósági támogatással – elérte az államfőnél Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyész felmentését, és ugyanerre készül Augustin Lazăr legfőbb ügyész eltávolítása érdekében is, a miniszter arra figyelmeztette az igazságszolgáltatást, hogy ne merészelje többé a politikusokat elszámoltatni.

Tudorel Toadert az ellenzék az igazságszolgáltatás függetlensége sírásójának, a korrupt politikusok ügyvédjének nevezte.

Hírdetés

Az MTI szerint a jobboldal azért remélte, hogy a Toader elleni parlamenti „intőt” a kormánytöbbség egy része is megszavazza, mert Toaderrel több szociáldemokrata politikus is elégedetlen, igaz, ellenkező előjellel. A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem sokallja, hanem kevesli azokat az intézkedéseket, amelyekkel Toader hozzájárult a román igazságszolgáltatás reformjához, egyesek pedig azt vetik a szemére, hogy nem kezdeményezett amnesztiarendeletet, nem tett határozottabb lépéseket az ügyészségi visszaélések megfékezése, a titkosszolgálati befolyás leleplezése és hatálytalanítása érdekében.

Toader viszont továbbra is élvezi a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE nyílt támogatását, ezért a PSD végül nem szavazta meg az ellenzéki indítványt, elkerülendő, hogy voksával megkérdőjelezze a kormánytöbbség stabilitását. Kiállt Toader mellett Liviu Dragnea, a PSD elnöke is, aki közölte, jelen pillanatban nem merül fel az igazságügyi miniszter leváltása. A képviselőház elnöke azt tanácsolta a tárcavezetőknek, hogy „ne tetszelegjenek az áldozat szerepében”, és ne hozzanak fel különféle okokat, amiért esetleg leváltják őket, mert ha valakit elmozdítanak, akkor annak meg fogják mondani a pontos okát is.

Az egyszerű indítvány egy miniszter teljesítményét vagy egy ágazati szakpolitikát kiértékelő vitára biztosít alkalmat a román parlamentben, és ugyanúgy szavazással zárul, mint a kormány leváltását célzó bizalmatlansági indítvány. Az egyszerű indítvány esetleges elfogadása azonban nem eredményezi automatikusan a tárcavezető leváltását. Legutóbb két éve szavazott meg a román képviselőház az akkori igazságügyi miniszter ellen beterjesztett indítványt, ennek ellenére Raluca Prună végigvitte mandátumát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »