Toader alkotmánybírósághoz fordul Kövesi menesztésének ügyében

Toader alkotmánybírósághoz fordul Kövesi menesztésének ügyében

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) kedvezőtlen véleményezése ellenére sem tett le arról Tudorel Toader igazságügy-miniszter, hogy elmozdíttassa tisztségéből Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészét.
Toader kijelentette: készen áll arra, hogy az alkotmánybírósághoz forduljon, amennyiben Klaus Johannis államfő elutasítja a korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívására vonatkozó javaslatát. Toader hétfő esti sajtótájékoztatóján azt mondta, egyelőre várja a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő CSM ügyészi részlege véleményezésének indoklását.

Vagyis fél év leforgása alatt ugyanaz a személy három alkalommal idézett elő alkotmányos természetű jogi konfliktust a hatalmi ágak között. (…) Várjuk meg tehát a CSM ügyészi részlegének indoklását, várjuk meg az elnök döntését, majd mi is döntünk” – fogalmazott Toader.

Mint arról beszámoltunk, az igazságügy-miniszter február 22-én jelentette be, hogy kezdeményezte Laura Codruţa Kövesi visszahívását. A CSM ügyészi részlege öt nappal később kedvezőtlenül véleményezte a tárcavezető javaslatát, amelyről azonban Klaus Johannis államfőnek kell meghoznia a végső döntést. B. L.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »