Tízezrek vonultak utcára Indiában

Az ellenzék felhívására több tízezren vonultak utcára hétfőn India-szerte, hogy a Narendra Modi miniszterelnök és a kormánya által meghirdetett készpénzreform ellen tüntessenek.

A beszámolók szerint a legnagyobb megmozdulások a fővárosban, Újdelhiben, továbbá Mumbaiban, Kolkatában és Hájderábádban voltak.

A kormány november 9-re virradó éjjel érvénytelennek nyilvánította az összes, 100 rúpiásnál (425 forint) nagyobb címletű bankjegyet, azaz az 500 (2125 forint) és az 1000 rúpiást (4250 forint). A lakosok december 30-ig válthatják be régi bankjegyeiket az újakra. Az intézkedés célja az Indiában elburjánzó korrupció, az adóelkerülés és a pénzhamisítás visszaszorítása.

A bankjegycsere mindazonáltal nagyon vontatottan halad, különösen a vidéki területeken, ahol alig vannak pénzintézetek. A Bhutánnal szomszédos szegény indiai régió lakói sajtójelentések szerint részben a szomszédos állam valutáját használják. Eközben az indiai fizetőeszközt gyakran használó Nepálban bizonytalanság uralkodik azzal kapcsolatban, miként fogják lecserélni a régi bankjegyeket.

Szavazást akarnak

Az ellenzék legnagyobb erejét adó Indiai Nemzeti Kongresszus párt azt veti a hindu nacionalista Modi szemére, hogy a szegény lakosságot kényszerhelyzetbe taszította, az indiai gazdaságot pedig veszélybe sodorta.

„A társadalom minden rétege – legyen szó fiatalokról, háziasszonyokról, munkásokról vagy gazdákról – megsínyli ezt a döntést” – magyarázta Mallikardzsun Kharge, a Kongresszus vezető politikusa. A reform miatt néhány napja a parlament is megbénult, az ellenzék magyarázatot vár Móditól a döntéssel kapcsolatban, és szavazást követel az intézkedésről.

Kormányzati tisztségviselők elismerték, hogy a lépés megzavarja az országban a gazdasági aktivitást, de – mint hangsúlyozták – hosszú távon érezhető lesz a reform jótékony hatása. A kormány szerint a most kialakult készpénzhiány nagyjából 50 napig tart majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »