Tízezrek tüntettek demokratikus reformokért Szudánban

Tízezrek tüntettek csütörtökön demokratikus reformokért Szudán nagyvárosaiban, az átmeneti kormány lemondását sürgetve.

A megmozdulások résztvevői mindenekelőtt Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a szudáni katonai-civil "szuverén tanács" (kollektív államfői testület) vezetőjének távozását követelték. A tüntetők Mohamed Hamdan Dagalo tábornok, a gyorsreagálású erők parancsnokának menesztését is szorgalmazták, mondván a hadseregnek nincs keresnivalója a kormányzatban.

A Szudáni Orvosok Központi Bizottsága (CCSD) szerint a polgári kormányzás híveit a karhatalom erőszakkal, lövedékekkel és könnygázzal kergette szét. A tiltakozó akciókon mintegy negyvenen sérültek meg.

A hetek óta tartó kormányellenes tüntetések miatt Abdullah Hamdok szudáni miniszterelnök a hét elején válságstábot hívott össze "a veszélyes politikai válság megoldására". Úgy fogalmazott, hogy a mostani tüntetéssorozat az ország legnagyobb belpolitikai válsága Omár el-Besír elnök 2019-es megbuktatása óta, valamint felszólította a demonstrálókat, tanúsítsanak önmérsékletet és üljenek tárgyalóasztalhoz.

Hírdetés

Október elején a gazdasági és politikai helyzettel elégedetlen emberek blokád alá vették a térség legfontosabb kikötőjét, Port Szudánt is, emiatt pedig a parlament gyógyszer-és üzemanyaghiányra figyelmeztetett.

Szeptember végén a hatóságok már meghiúsítottak egy katonai hatalomátvételt, amelynek kitervelői között a tájékoztatás szerint katonák és civilek is voltak.

Szudánban harminc évig Omár el-Besír irányított kemény kézzel. Besírt a tömegtüntetések nyomán 2019-ben a hadsereg megbuktatta, ezt követően pedig a civilek a katonasággal karöltve átmeneti kormányt hoztak létre, amelyet világszerte üdvözöltek.

A kormány egyébként több puccskísérletről is beszámolt, amelynek hátterében állítólag Besír hívei álltak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »