Tízezrek gyászolták Bangkok utcáin a thaiföldi királyt

Tízezrek gyászolták Bangkok utcáin a thaiföldi királyt

Gyászolók tízezrei gyűltek össze pénteken a thai fővárosban, Bangkokban, hogy nyomon követhessék az előző nap 88 éves korában elhunyt IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) király holttestének átszállítását a Sziriradzs kórházból a Nagy Palotába.

A menet útvonalát szegélyező járdákon sokan már csütörtök éjjel, a király halálhírének bejelentése után letáboroztak, és ott töltötték az éjszakát. Sokan zokogva, könnyeikkel küszködve várakoztak.

A kórháztól a palotáig vezető menetet a néhai uralkodó 64 éves fia, Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg vezette, ahogy a Nagy Palotában később kezdődő szertartást is. A nagyjából négy kilométer hosszú útvonalon minden utcasarkon erős rendőri jelenlét van.

A király holttestét a palotában ravatalozzák fel, hogy az állampolgárok leróhassák végső tiszteletüket.

Munkaszüneti nap

Már péntek reggel több ezer gyászoló sorakozott a Nagy Palota épületénél is, hogy részt vegyen a király képmása előtti merítkezési ceremónián. A nagy tömeg miatt a kormány két órával meg is hosszabbította a rituálé időtartamát.

A thai tisztségviselők számára péntekre munkaszüneti napot hirdettek, igaz, a bejelentést már azután tették, hogy sokan megérkeztek a munkahelyükre. Néhány dolgozónak a főnöke felajánlotta, hogy korábban elmehet a munkából, hogy részt tudjon venni a gyászszertartáson. Az üzletek nem zártak be, és kinyitott pénteken a thaiföldi tőzsde és a pénzintézetek is.

„Ő tényleg egy Földre szállt angyal volt. Az országban nincs még egy olyan ember, mint ő. Pótolhatatlan” – mondta az elhunyt uralkodóról egy egyetemista, Patima Csajaphruk. Egy másik gyászoló, Voraporn Dzsukkhom azt mesélte, hogy 600 kilométert utazott Bangkokig, amikor értesült a király haláláról. Egy másik nő, Lalana pedig arról beszélt, hogy egész éjjel nem aludt a történtek miatt.

 Buddhista szerzetesek imádkoznak IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) thaiföldi király gyászszertartásán a bangkoki Nagy Palota udvarán Fotó: Narong Szangnak / MTI/EPA  

A hatóságok a következő 30 napra betiltották az ünnepségeket, de egyelőre nem világos, hogy ez miként érinti majd az éjszakai életet.

A kormány arra kérte az összes televíziós csatornát, köztük a külföldieket is, hogy péntek éjfélig ne sugározzák saját műsorukat. A helyi tévében folyamatosan a király életének képkockáit mutatják, miközben gyakorta felcsendülnek a tehetséges zenészként számon tartott Bhumipol által komponált zeneszámok.

A Thaiföldön lévő külföldi nagykövetségek azt tanácsolták a turistáknak, hogy tartsák tiszteletben a thai nép érzéseit a mostani gyászidőszakban.

Az 1964-ben trónra lépett Bhumibol Aduljadedzs a világ leghosszabb ideje hatalmon lévő királya és egyben a világ második legidősebb – hivatalban lévő – uralkodója volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »