Tízezrek emlékeztek az örmény népirtásra

Tízezrek emlékeztek az örmény népirtásra

Törökország ismerje el, hogy népirtást követett el az örmények ellen – ezt követelte a Jerevánban tüntető több tízezres tömeg, a mészárlás 101. évfordulóján. 1915-ben az Ottomán Birodalomban összegyűjtötték a keresztény örmény kisebbséghez tartozókat, és a birodalom belső részébe száműzték őket; az ezt övező erőszakhullámban egyes adatok szerint másfél millióan vesztették életüket.

Több tízezren tüntettek az örmény fővárosban szombaton, a tömeg az 1915-ös népirtásra emlékezett. A demonstráción ismét követelték, hogy Törökország is ismerje el a népirtás tényét. „Azt követeljük Törökországtól, hogy ismerje el az örmény népirtást emberiesség elleni bűncselekményként, amelyet az őseink ellen követtek el. Követeljük továbbá az örmény nép veszteségeinek újraszámolását is” – mondta a tüntetés egyik résztvevője.

A felvonuláson a török mellett azerbajdzsáni zászlót is égettek az április eleji örmény–azeri fegyveres összecsapásokra emlékezve.

„Szerintem nevetséges, hogy nem hajlandók népirtásként beszélni erről, pedig az volt” – jelentette George Clooney Oscar-díjas színész-rendező szintén Jerevánban. Clooney egy emberi jogokért felszólaló alapítvány díjátadójára érkezett az örmény fővárosba.

A legtöbb nyugati történész és állam szerint megalapozott a népirtás kifejezés használata. A török kormány azonban egyelőre csak azt hajlandó elismerni, hogy 1915-ben – amikor Örményország még az Ottomán Birodalom része volt – számos örmény keresztény vesztette életét a muszlimokkal szembeni harcokban. Azt Ankara tagadja, hogy több százezer örményt gyilkoltak volna meg szervezetten a török hatóságok.

1915-ben az Ottomán Birodalom különböző részeiből összegyűjtötték az örményeket, és gyalog vitték el őket a mai Szír-sivatag területére. Az erőltetett menetben és az azt megelőző erőszakhullámban nyolcszázezer, egyes adatok szerint másfél millió örmény vesztette életét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »