Tízezer ukrán állampolgár érkezett Romániába

Tízezer ukrán állampolgár érkezett Romániába

Több mint tízezer ukrán állampolgár érkezett Romániába az utóbbi 24 órában, egyharmaduk pedig már el is hagyta az országot Magyarország és Bulgária felé. Menedéket mindössze tizenegy ukrán állampolgár kért Romániától – közölte pénteki sajtóértekezletén Lucian Bode román belügyminiszter.

Az Ukrajna elleni orosz hadműveletek megkezdése után mintegy húsz százalékkal nőtt a forgalom a román határátkelőkön. Bode szerint a román határrendőrség felkészült a megnövekedett forgalomra, az Ukrajnával közös határszakaszon működő hat átkelő maximális kapacitással dolgozik, és szükség esetén erősítést vezényelnek a térségbe. Ugyanakkor a határvédelmet is megerősítették.

Az utóbbi 24 órában 10 624 utas érkezett Ukrajna felől, több mint kétszer annyian, mint a konfliktus kirobbanása előtti napon, amikor 4041-en érkeztek. A Romániába csütörtökön belépett több mint tízezer ukrán állampolgár közül 3660-an még aznap elhagyták az országot, főleg Magyarország és Bulgária irányába.

Hírdetés

A Romániába érkezett ukrán állampolgárok közül 11-en kértek menedéket, akiket a bevándorlási hivatal (IGI) által működtetett hat befogadó központ valamelyikében helyeznek el. Ezekben mintegy 1100 menedékkérőt lehet elszállásolni, jelenleg a helyek mintegy fele foglalt.

Bode felhívta a figyelmet arra, hogy akik a határátkelőkön útlevéllel átlépik a határt, jogi értelemben nem menekültek, csak abban az esetben, ha menedéket kérnek Romániától. Ukrajnából biometrikus útlevéllel lehet belépni az országba, az érvényes úti okmánnyal rendelkező ukrán állampolgárok pedig 90 napot tölthetnek jogszerűen Romániában bármely féléves időszakban. Megjegyezte: felkészültek az esetleges illegális határátlépésekre is, ilyen esetekben a határsértőkre alkalmazott eljárást követik.

Bode szerint rendkívül fontos, hogy a román állampolgárok megőrizzék nyugalmukat. „A román állam megvédi polgárait, de mindegyikünknek hozzá kell járulnia a belső stabilitáshoz azáltal, hogy bizalommal viszonyul a hatóságokhoz” – hangoztatta a belügyminiszter.

Közben a járványügyi operatív törzs pénteken arról hozott határozatot, hogy az Ukrajnából érkezőket nem küldik karanténba, attól függetlenül, hogy rendelkeznek-e védettségi igazolással. A kivétel azokra is érvényes, akik nem közvetlenül, hanem Moldova érintésével érkeznek Romániába.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »