Tízezer embernek nyújtott segítséget templomi fesztiválsorozatával Mága Zoltán

Mintegy 100 millió forint értékben, több mint 10 ezer embernek nyújtott konkrét segítséget Mága Zoltán hegedűművész Kárpát-medencét átölelő, püspökök által is megáldott, másfél hónapon át tartó Hangok és Harangok című klasszikus zenei fesztiválsorozata, amelyen közel 30 ezer ember vett részt. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnöksége, és Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere védnöksége alatt zajlott templomi hangversenysorozat ünnepélyes záróeseményére szombaton Erdélyben, Nagyváradon került sor, amelyen jelen volt Tőkés László európai parlamenti képviselő, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke.

Mága Zoltán hegedűművész – Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek védnökségével és áldásával – a budapesti Szent István-bazilikából augusztus 21-én ünnepélyes keretek között indította útjára az év legnagyobb jótékonysági koncertsorozatát azzal a céllal, hogy a Kárpát-medencében élő magyarságnak a zene öröme mellett konkrét segítséget is vigyen. A hatalmas sikerrel, zsúfolásig telt templomokban megrendezett fesztiválsorozat 25 állomásán, Magyarország nagyvárosaiban, valamint Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken egyaránt világhírű zeneszerzők művei csendültek fel.

A Kossuth-díjas művészek közreműködésével katolikus, református és evangélikus templomokban, zsinagógákban rendezett koncerteken közel 30 ezer ember vett részt, és az összegyűjtött adományok értéke megközelítette a 100 millió forintot. A hegedűművész kezdeményezéséhez a magánszemélyek százai mellett mecénások és a hegedűvirtuóz rendszeres támogatói is csatlakoztak, így már a nyitókoncerten közel 20 millió forintnyi támogatásból tudta elindítani karitatív misszióját, és a szeptemberi tanévkezdésig több ezer hátrányos helyzetű tanulónak sikerült segítséget nyújtania.

A Prima Primissima-díjas hegedűművész az augusztus 20-ai állami ünnepnaphoz kapcsolódva abban a reményben indította útjára klasszikus zenei hangversenysorozatát, hogy az öt évvel ezelőtti 100 Templomi Koncert jótékonysági sorozatához hasonló összefogással ismét segíteni tudja embertársait, a közösségeket, erősítve a magyarságtudatot és a felebaráti szeretetet. A Szeretet hegedűse a már korábban teljesített 100 állomásos templomi koncertsorozatával a mostanihoz hasonló nagyságrendben, több mint 100 millió forint értékben segítette a bajba jutott és rászoruló embereket, közösségeket, kórházakat, és számos templom felújításához járult hozzá.

Mága Zoltán hegedűművész a sok ezer kilométeres utazással teljesített ökumenikus templomi fesztiválsorozatát úgy értékelte, hogy a magyar nép ismét tanúbizonyságot tett önzetlenségéről, és a felebaráti szeretet fontosságáról. „Bejárva Magyarország legnagyobb és legszebb templomait, látva a közönség őszinte mosolyát, hallva a szűnni nem akaró vastapsát, ki kell jelentenem, a magyar népben valóban van hit, remény és szeretet, és a megtapasztalt összefogás azt bizonyítja, hogy lélekben, ha nem is a világ, de Európa legerősebb nemzete vagyunk” – mondta a Szeretetet hegedűse. A kiterjesztett karitatív missziójára utalva megjegyezte: rendkívül fontosnak tartja, hogy a Magyarország határain túl élő magyaroknak és bajba került közösségeknek is segítséget nyújtson, mert mint hangsúlyozta, „csak közigazgatási határok választanak el minket, hiszen lelkünkben és hazafiasságunkban egyek, egy nemzetből valók vagyunk.” Emlékeztetett, Erdélyben, a Felvidéken, Kárpátalján és a Vajdaságban éppen ezért nyújt gyakorta segítséget jótékonysági koncertjeivel, és mindig örömmel lép fel határainkon túli magyar városokban, hogy elvigye az anyaország szeretetteljes üdvözletét a magyar zenei kultúrán keresztül, megköszönve az elcsatolt országrészekben élő magyar közösségeknek, hogy őrzik a nyelvünket, kultúránkat. „Hatalmas szeretettel és tisztelettel fogadták missziónkat bármerre jártunk, és azt kellett tapasztalnom, bizony nagyon jó érzés idehaza, és határainkon túl is magyarnak lenni” – mondta. Azt, hogy a Hangok és Harangok fesztiválsorozat negyed annyi állomással elérte mindazt, amit a 100 templomi koncertsorozatával tudott megvalósítani, Mága Zoltán azzal indokolja, hogy az öt évvel ezelőtti példamutató összefogás cselekedetre sarkallta az embereket, és az akkori segítségnyújtás hatását felismerve az emberekben tudatosult, a saját összefogásukból adódó eredmények gyorsabban, és társadalmilag is mélyrehatóbb változást hozhatnak, amellett, hogy összekovácsolják a közösségeket.

Példamutatónak nevezte azt is, hogy a lelkészek és plébánosok elmondása alapján a koncerteknek köszönhetően olyanok is bementek a templomba, akik nem, vagy csak nagyon ritkán teszik ezt, így nem csak Istent, hanem a hit fontosságát és erejét is közelebb tudta hozni a zenén keresztül az embereknek. Tőkés László Európai Parlamenti képviselő, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke a Nagyváradon tartott szombat esti koncerten elhangozott ünnepi beszédében azt mondta: Mága Zoltán hegedűművész Kárpát-medencén végighaladt rangos fesztiválsorozata „a művészet szintjén és eszközeivel szolgálja a határok fölötti nemzetegyesítés nemes ügyét”. Nagy örömnek és külön megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál a partiumi régió fővárosában, Nagyváradon ér véget. Tőkés László a zsúfolásig megtelt Nagyvárad-olaszi református templomban elhangzott beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy az év legnagyobb jótékonysági koncertsorozatának záróeseményével Erdélyben az 1956-os forradalmi emlékhónap is kezdetét veszi, „azzal a sokatmondó üzenettel, hogy: legyünk egyek az emlékezésben, egyek a szeretetben és a szolgálatban, egyek a kultúrában és a jókedvű, közcélú adakozásban. „Ezekben a nehéz időkben választás előtt áll a nemzet: ha széthúzunk, védtelenek vagyunk – de hogyha összefogunk, a lehetetlennel is sikerrel megbirkózunk” – jelentette ki Tőkés László Európai Parlamenti képviselő, református püspök.

Mága Zoltán a fesztiválsorozat első állomását még az ünnepélyes megnyitó előtt, 2016. augusztus 19-én éjjel, a zsúfolásig megtelt Debreceni Református Nagytemplomban rendezte, amelyen Fekete Károly tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház lelkészi alelnöke beszédében úgy fogalmazott: Mága Zoltán koncertjeivel történelmi hang és hangszín köszönti a népeket, és a békesség hangján szóló harangkondulás a vigasztalást hozza el az embereknek. A jótékonyság és a szeretet jegyében munkálkodó hegedűművésznek „a kálvinista Rómából” Kálvin János Emlékéremmel köszönte meg a tiszántúli püspök, hogy újra reményt és segítséget nyújtott a megyében élő embereknek.

Mága Zoltán a Hangok és Harangok fesztivál keretében rendezett jótékonysági koncertsorozatának bevételéből több mint 5 ezer, Magyarországon, a kárpátaljai Beregszászon, a Vajdaságban, a délvidéki Bácsfeketehegy környékén élő rászoruló gyermekeknek ajánlott fel cipőket, iskolatáskákat és tanszereket, enyhítve ezzel is a nehéz sorsú családok terhét. A Prima Primissima-díjas hegedűművész mindemellett hátrányos helyzetű gyermekekkel foglakozó és szociális étkeztetésekkel is segítő alapítványoknak is támogatást nyújtott, így több mint 5 ezer gyermek mindennapi gondoskodásához, ellátásához járult hozzá. A Szeretet hegedűse a koncertsorozat bevételéből és saját, személyes támogatásaként a budapesti Heim Pál Gyermekkórház és a Szegedi Gyermekgyógyászati Klinika számára egy-egy több millió forintba kerülő életmentő orvosi műszert vásárol, amiket még ebben az évben át is adnak az egészségügyi intézményeknek. A mezőkövesdi koncert adományaiból egy leukémiában szenvedő kislány steril szobáját fogják kialakítani, hogy biztonságosan épülhessen fel otthonában a csontvelő-átültetés után. Mága Zoltán a horvátországi, egykori magyar városban, Eszéken is jótékonysági koncertet adott, hogy a város gyermekkórházának felújítását segítse, amelyhez személyes felajánlásként további egymillió forinttal járult hozzá. Az eszéki Szent Péter és Pál apostol Katedrálisban tartott hangversenyt a magyar főkonzulátus szervezte, és a hangverseny fővédnöke Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnök volt.

A fesztiválsorozatot az egyházi vezetők közül jelenlétével megtisztelte Fekete Károly református püspök mellett Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Beer Miklós, a Váci egyházmegye püspöke, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Spányi Antal megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija. A koncertsorozat közönsége között közjogi méltóságok, miniszterek, államtitkárok, országgyűlési képviselők, valamint a diplomáciai testületek tagjai, és a települések polgármesterei is jelen voltak.

A hangversenyek állomásain a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar kíséretében közreműködött Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekes, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, Kiss B. Atilla Kossuth-díjas tenor, Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas szoprán, Alexandru Agache, nemzetközi hírű operaénekes, Boncsér Gergely, a Magyar Állami Operaház művésze, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kertesi Ingrid Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Meláth Andra Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Georgina von Benza operaénekes, Sümegi Eszter, a Magyar Állami Operaház egyik vezető magánénekese, érdemes- és kiváló művész, Keresztes Ildikó előadóművész, Szekeres Adrien eMeRTon-díjas énekesnő, Zsédenyi Adrienn többszörös Fonogram- és EMeRTon-díjas énekes, Szenthelyi Krisztián tenor, valamint Mága Jennifer.

A hangversenyeken Mozart, Bach, Paganini, Verdi, Vivaldi, Sarasate klasszikus darabjai mellett egyházi művek is elhangzottak, de a templomi közönség kitörő lelkesedéssel fogadta a magyar zeneművek mellett a népdalokat és a Kossuth-nótát is. Mága Zoltán hegedűje a fesztiválsorozat részeként az ország templomai közül – többek között – a Szegedi Dómban, a Győri Székesegyházban, a Váci Katedrálisban, Szombathelyen, Bicskén, Miskolcon, Szolnokon, Karcagon, Székesfehérváron, Pécsett, a Mádi Zsinagógában, Budapest több templomában is felzendült.

A hegedűművész jótékonysági sorozata ezzel nem ért véget, mert több településen tartott koncertjén ígéretet tett arra, hogy a 2017. január elsején rendezendő Budapesti Újévi Koncertjének bevételéből több millió forinttal támogatja a hangversenynek otthont adott templomok felújítási munkálatait.

További információ: www.magazoltan.com

Letölthető fotók a Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál korábbi állomásairól:
https://drive.google.com/drive/folders/0B361UkQn1IsYY3hTajhIMXYwV3c?usp=sharing

Herczeg Dóra
CABBAGE HOUSE

Rovatok: KultúraTelepülés: VilágCímkék: kultúra, jótékonysági koncert, Hangok és Harangok, koncertsorozat, Mága ZoltánForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »