Tízezer aláírás Kaposváron

Tízezer aláírás Kaposváron

Két hét alatt összejött a Kaposvárra tervezett gumihasznosító üzemről kezdeményezett népszavazáshoz szükséges aláírások kétharmada – tudta meg lapunk. Szakemberek, ellenzékiek és civilek is veszélyesnek tartják azt a hőbontásos technológiát, amelyet a befektetők egyébként biztonságosnak mondanak. Ennek ellenére még a gyárépítést eddig támogató fideszes polgármester és parlamenti képviselő is aláírta az íveket.

Több mint tízezer aláírást gyűjtöttek össze a kaposvári civilek és az ellenzéki pártok önkéntesei 2016. június 16-a óta a Homatech Recycling Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. gumifeldolgozó üzemének betelepítése ellen – közölte lapunkkal a kezdeményező Pintér Attila, a városi közgyűlés MSZP-s tagja. Elmondta: több mint 13 ezer aláírás kell, de az itt élők, a családok és gyermekeik jövője érdekében a lehetséges utolsó napig, július 14-ig folytatják a gyűjtést, hogy biztos legyen a népszavazás kiírása. Már nemcsak neves szakemberek, környezetvédők, hanem a lakosság mind nagyobb része is veszélyesnek tartja a gyár megépítését, amelyhez akár csak hasonló is csupán Dunaszerdahelyen működik. Korábban a kormány a Százhalombattáról elűzött, a helyi képviselő-testület és a Pest Megyei Közgyűlés által nemkívánatosnak nyilvánított beruházást mégis kiemeltté nyilvánította.

Most úgy tűnik, fordult a kocka, s mint arról lapunk beszámolt: Szita Károly, Kaposvár Fidesz– KDNP-s polgármestere, aki „száz százalékig biztonságos mintaüzemként” emlegette a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóhoz köthető gumifeldolgozót, az elsők között írta alá az ajánlóíveket. A Sonline.hu úgy értesült: Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselő is aláírta a népszavazási kezdeményezést.

Folyamatos tiltakozások

Mint ismert, a Homatech hőbontással, rákkeltő anyagok felszabadításával is járó pirolízissel évente 30 ezer tonna autógumi-hulladékot hasznosítana, a cég és a városvezetés szerint teljesen zárt, biztonságos rendszerben. Kaposvár közgyűlésének ez év április 7-i ülésén kapott zöld jelzést a gyár. Azóta folyamatosak a tiltakozások. Tartottak már babakocsis-lufis, autós, és legutóbb biciklis tüntetést.

Kedden újabb lakossági fórum is volt, amelyen az üzem ellen felszólalt Falussy Lajos okleveles vegyészmérnök és Sallai R. Benedek (LMP), az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke is. Az ellenzéki politikus tegnapi közleményében Kaposvár Városliget-ügyének nevezte a „gumiégetőt”, amelyre nincs szükség.

– Nincs bizonyíték arra, hogy a Kaposvárra tervezett gumiégető hatékonyabb és biztonságos lenne. Az LMP kiáll a kaposváriak jogaiért és egészségéért, és minden eszközzel támogatja a helyi népszavazás megvalósítását. Egy demokratikus országban nem lehet az emberek feje fölött dönteni – szögezte le Sallai R. Benedek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »