Tizenöt éves Amerika "szégyenfoltja"

Tizenöt éves Amerika "szégyenfoltja"

A kínzásokról elhíresült guantánamói fogolytábor tizenöt éve, 2002 január 11-én nyitotta meg először kapuit a terrorista gyanús személyek bebörtönzésére.

Másfél évtized alatt közel nyolcszáz fogoly raboskodott a kubai Guantánamóban épített amerikai létesítményben. A fogolytábort George W. Bush amerikai elnök nyitotta meg a terrortámadás után, de hat évvel később már bezárásával kampányolt Barack Obama, aki nyolc év alatt sem váltotta be ígéretét.

A 2002. január 11-én közzétett képen rabok a guantanamoi börtön udvarán (Fotó: Reuters/Shane T. McCoy)

2002. január 11-én közzétett képen rabok a guantanamoi börtön udvarán

A börtön 37 millió dollárból épült és 178 cellát különítettek el benne. A fogda kialakításánál prioritás volt a börtönőrök védelme, akik gyakorlatilag érinthetetlenek.

2002 elején érkezett meg az amerikai börtön első foglya, majd egyre több terrorista gyanús személyt hoztak az intézménybe.

Harminc különböző országból összesen 430 olyan fogoly érkezett, akiket még Afganisztánban vagy Pakisztánban vettek őrizetbe 2001 végén.

Bár a fogolytábor mindig is szigorú biztonsági előírások szerint működött, egészen 2004-ig nem derült ki, hogy pontosan mi is történik a börtön falai között.

Titkos kínzások

Az amerikai sajtó két év után kezdett el foglalkozni a terrorizmussal gyanúsított, ám bírósági ítélet nélkül fogva tartott személyekkel.

Sorra kerültek nyilvánosságra az embertelen bánásmódról készült felmérések, így az FBI is arra kényszerült, hogy saját jelentést írjon a börtönfalak között zajló vallatásokról.

Guantánamo, 2007. október 12. Az amerikai hadvezetés által cenzúrázott képen egy amerikai katona áll őrt a zárkák előtti helyiségben a kubai Guantánamói-öbölben lévő amerikai haditengerészeti támaszponton létesített fogolytábor legszigorúbban őrzött, 6-os szekciójában. Jelenleg 340 terrorizmussal vádolt személyt őriznek a fogolytáborban. (MTI/EPA/SHAWN THEW)

Az amerikai hadvezetés által cenzúrázott képen egy amerikai katona áll őrt a zárkák előtti helyiségben a kubai Guantánamói-öbölben lévő amerikai haditengerészeti támaszponton létesített fogolytábor legszigorúbban őrzött, 6-os szekciójában

A Szövetségi Nyomozó Iroda a börtönőröket és a börtönben dolgozó más alkalmazottakat is megkérdezte arról, hogy láttak-e visszaéléseket a fogolytáborban. Huszonhat ember lépett elő, és számolt be a brutális kínzási módszerekről.

A felmérésben a túlfűtött börtöncellákon keresztül magzati pozícióban megkötözött rabokról is meséltek, de több alvásmegvonásos és végtagtörős incidensről is beszámoltak. A lelki terrorra különösképp figyeltek a vallatók.

Orvosok jelenlétében vallattak

A kínzásokon és kényszerítő eszközöket alkalmazó kihallgatásokon az orvosok az amerikai törvények szerint elvileg nem vehetnek részt, a guantanamói fogolytáborban viszont 2002-től konzultánsként jelentek meg a kihallgatásokon, és asszisztáltak a stressz és a jutalmazás kettős rendszerének alkalmazásához, a vallatók legalapvetőbb módszeréhez. Emberjogi szervezetek szerint ezzel megszegték orvosi esküjüket.

Forrás: Twitter

Már csak 55-en vannak

A guantanamói fogolytáborban 9 fogoly halt meg, közülük heten öngyilkosságot követtek el. Az összes ott raboskodó személy közül mindössze 9 embert ítéltek el konkrét bűncselekmények miatt.

Ma már csupán 55 ember tartózkodik a börtönben, közülük 19-en már megkapták a kiadatási engedélyüket. Közöttük raboskodik 5 olyan személy is, akikről még 2009-ben kimondták, hogy ártatlanok.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »