Tizennégy lovagkereszt került kalapács alá

Tizennégy lovagkereszt került kalapács alá

Két és fél millió forintért keltek el az áruba bocsátott lovagkeresztek. Az árverést a Wesley János Lelkészképző Főiskolán tartották, a pénzből szegény gyermekeknek vesznek cipőt télire.

Tizennégy lovagkeresztet vertek dobra, a bevételt a hajléktalanokat gondozó Oltalom Karitatív Egyesületnek ajánlották fel. A tiltakozási hullámot az egykori kisebbségi ombudsman indította el. Ő volt az első, aki közölte, hogy nem szeretne Bayer Zsolttal egy körbe kerülni, ezért visszaküldi a lovagkeresztjét. „Úgy gondolom, hogy azok az eszmék, amelyek a szerző – most hadd ne mondjam a nevét – képvisel, elfogadhatatlanok. És ha a kormány ezt jutalmazza, akkor a kormány egyetért vele” – nyilatkozta Kaltenbach Jenő.

Az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Iványi Gábor. A metodista lelkész a rendszerváltozás idején még jóban volt a fideszes politikusokkal, Orbán Viktor két első gyermekét ő keresztelte meg. Ő három állami kitüntetését bocsátotta áruba. „Az volt a cél, hogy elárverezzük ezeket a kitüntetéseket, és a befolyt pénzt szegény gyerekeknek cipőre elköltsük” – emelete ki a volt parlamenti képviselő, lelkész.

Az árverezés gondolata Iványi Gábor egykori párttársától, az SZDSZ-alapító Haraszti Miklóstól származott. „A feleségem ötletére kezdeményeztem, hogy társadalmi haszna is legyen. Bizonyos értelemben a hetvenes évek pártállamában vagyunk, akkor alakult a szegényeket támogató alap, amely ebből állt. Művészek az álláspontjuk kifejezésére felajánlották a műveiket és a díjaikat a szegényeket támogató alapnak” – emelte ki az író-politikus.

Utolsóként Macskássy Izolda festőművész kitüntetésére licitáltak – mégpedig kétszer. Az első nyertes kifizette a vételárat, majd a lovagkeresztet felajánlotta újbóli aukcióra. „Úgy éreztem, hogy nem vehetem át ezt a kitüntetést. Nekem megvan egy. Nem akartam föladni, mert úgy érzem, hogy lesz még magyar köztársaság, és akkor majd ünnepélyesen fölveszem azt a díjat, amelyet én magam kaptam” – magyarázta Bitó László kutatóorvos, író.

Az árverésen két és fél millió forint gyűlt össze, amelyből félezer pár gyermekcipőt vásárolhat az alapítvány.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »