Tizennégy Kolozs megyei településen pótoltak a hiányzó kétnyelvû helységnévtáblákat

Tizennégy Kolozs megyei településen pótoltak a hiányzó kétnyelvû helységnévtáblákat

Ismét elkészítette az RMDSZ Kolozs megyei szervezete az a helyzetjelentést, melyet az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából immár másodjára mutatnak be a kétnyelvű helységnévtáblákról. Folyamatos munkával és tudatosítással lehet előbbre lépni, de sajnos visszaélésekre is van példa, összegezett Antal Géza a szervezet ügyvezető elnöke.

Hat település van Kolozs megyében, amelyekben a törvény előírásai szerint két nyelven kell feliratozni a település bejárati és kijárati tábláit, azonban jelenleg vagy egyáltalán nincs tábla, vagy csak román felirat van rajta. Az elmúlt egy évben Magyarkiskapus, Ördöngösfüzes, Magyarvista, Türe, Magyarlóna, Magyarvalkó, Bonchida, Lunkatanya, Hosszúmező, Sárospatak, Szásznyíres, Szentmargitta, Dombokfalva és Bodrog településeken pótolták a hiányzó táblákat.

Hírdetés

„A 215-ös törvény szabályozza azokat az eseteket, ahol a kisebbségek nyelvén is biztosítani kell az anyanyelvű feliratokat, formanyomtatványokat, ügyintézést. Ezt a törvényt tavaly módosítani szerettük volna, kiterjeszteni a nyelvi jogokat, de az államelnök visszautasította. Egy európai keretszabályozás, amelyhez Romániának kötelezően alkalmazkodnia kellene, sokat segíthetne a nyelvhasználat bővítésében. Az EP-választás tétje az erdélyi magyarok számára az, hogy többségbe kerüljenek azok, akik nyitottak a nemzeti kisebbségek kérései iránt, akik támogatják jogaink védelmét. Ezért van szükség erős erdélyi és Kárpát-medencei magyar képviseletre is” – mondta el Csoma Botond, parlamenti képviselő, a Szövetség Kolozs megyei elnöke.

Az ügyvezető elnök kifejtette, hogy az egységes fellépés segíti a helyi önkormányzatokban tevékenykedőket is, ugyanakkor a negatív élményekre nyújtott gyors és egyértelmű fellépés is határozott jelzés, arra vonatkozóan, hogy a kétnyelvű feliratoknak törvényes helye van a köztereken, intézményekben. A szervezet által közzétett jelentés szerint az elmúlt egy évben, Kolozs megyében Harasztoson és Kérőben is lefestették a magyar feliratot a helységnévtáblákon, azonban az RMDSZ tanácsosainak gyors intézkedése nyomán, rövid időn belül kijavították ezeket.

A 2018/2019-es év tevékenységeit magába foglaló helyzetjelentés az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének weboldalán, ITT érhető el.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »