Tizenkét percig zúgtak a harangok Berlinben

Az egy évvel ezelőtti iszlamista terrortámadásra emlékeztek egész nap Berlinben. A 12 áldozat és a több mint 70 sebesült tiszteletére emlékművet avattak annak a karácsonyi vásárnak a területén, amelyikbe tavaly kamionnal behajtott egy tunéziai bevándorló.

Mint ismeretes, Anis Amri egy lengyel sofőrtől rabolta el a kamiont: a lengyel férfit megölte, aztán 11 embert halálra gázolt a német főváros egyik leghíresebb karácsonyi vásárában.

A téren kedden nem nyitott ki a karácsonyi vásár. Este több ezer ember gyújtott gyertyát és alkotott élőláncot, a támadás időpontjában, 20 óra két perckor pedig megszólaltak a templom harangjai, amelyek az áldozatok tiszteletére 12 percen keresztül szóltak.

Mécsest gyújt egy férfi a berlini tömeggyilkosság áldozatai emlékére a Breitscheidplatzon, a gázolásos merénylet helyszíne közelében 2017. december 19-én.  (MTI/EPA/Omer Messinger)

A berlini Breitscheid platzot kedden rózsák borították el az áldozatok emlékére. A teret egy aranyszínű repedés szeli ketté, ott, ahol Anis Amri kamionja csak az automata fékezőrendszernek köszönhetően állt meg. Ez a repedés – alkotója szerint – azt jelképezi, hogy a terrortámadás ugyan felszakította a társadalom szövetét, de az emberek összetartása révén sikerül begyógyítani a sebet.

A művésszel és a megrendelő kormányzattal azonban a 12 áldozat családjai és a sérültek nem értenek egyet. Hétfőn találkoztak Angela Merkel kancellárral, és igen éles bírálatokat fogalmaztak meg. A meggyilkolt lengyel kamionsofőr, Lukasz Orban édesanyja pedig egy interjúban személyesen Angela Merkelt tette felelőssé fia haláláért.

Hírdetés

Nem véletlen, hogy szemmel láthatóan feszengve érkeztek a német szövetségi kormány tagjai az emlékmű szűk körben rendezett felavatására. Az emlékhelyet Michael Müller berlini polgármester avatta fel, aki az egész emberiség elleni merényletnek nevezte a terrortámadást.

Angela Merkel német kancellár az elmúlt év decemberében elkövetett berlini tömeggyilkosság első évfordulóján rendezett megemlékezésre érkezik a Breitscheidplatzon, a gázolásos merénylet helyszíne közelében 2017. december 19-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Az állam gyenge volt, hibákat követtünk el – ismerte be a megemlékezésen tartott sajtótájékoztatón Angela Merkel. Az elmúlt egy évben ugyanis a merénylet kapcsán végzett vizsgálatok megállapították, hogy az utóbbi évek legsúlyosabb németországi terrortámadását a hatóságok megakadályozhatták volna, de sorozatos mulasztásaik és a migránsokkal szembeni kötelezően elnéző bánásmód miatt kudarcot vallottak. A német kancellár megígérte, tanulni fognak a hibákból.

„Amit csak emberileg lehetséges, megteszünk azért, hogy szavatoljuk az állampolgárok biztonságát, és javítsunk mindazon, ami akkor nem működött jól” – ígérte meg a kancellár.

A megemlékezés és az emlékhely biztosítására a környék háztetőin mesterlövészek figyeltek, az utcákat és a teret betontömbökkel zárták el a forgalom elől, továbbá rengeteg rendőr óvta a magas rangú vezetőket.

A berlini terrortámadás egy világos üzenet arra, hogy a terroristák az egész európai keresztény civilizációt tönkre akarják tenni – ezt mondta Szijjártó Péter külügyminiszter mondta a merénylet egyéves évfordulóján. Hozzátette, hogy mindent meg kell tenni az illegális bevándorlás megállítása érdekében és a nyugat-balkáni útvonalat zárva kell tartani.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »