Tizenkét gárdatag nem ment át az átvilágításon

A belső fenyegetésektől tartva kezdték meg korábban a Joe Biden beiktatási ünnepségére Washingtonba vezényelt Nemzeti Gárda huszonötezer tagjának átvilágítását.

A Nemzeti Gárda tizenkét Washingtonba rendelt tagját vonták vissza a szolgálatból biztonsági aggályok miatt, közölte a Nemzeti Gárdát felügyelő szövetségi iroda. A Washington Post védelmi erőkhöz közel álló forrásai szerint legalább két gárdistát kormányellenes csoportokkal való szimpátia miatt kellett felfüggeszteni. Másik tíz gárdistát egyéb okok miatt, de erről nem kívántak nyilatkozni a lap forrásai.

A Pentagon szóvivője, Jonathan Rath Hoffman azt mondta: az átvilágítási folyamat korábban minden megkérdőjelezhető magatartásra kiterjedt, de a szélsőségességre nem.

Hírdetés

Hozzátette: óvatosságból proaktív módon távolítanak el embereket. Hoffman kiemelte: folytatják az átvilágításokat, de arról csak később döntenek, hogy ezeket a vizsgálatokat a Nemzeti Gárda parancsnoki láncolatába tartozók, vagy mások végzik el.

A Nemzeti Gárdát felügyelő tábornok, Daniel Hokanson riporteri kérdésre válaszolva ugyan nem fejtette ki, hogy a két, szélsőségesnek talált gárdista köthető-e valamelyik kormányellenes csoporthoz, de azt elmondta, hogy „nem megfelelő megjegyzéseket” tettek.

Egyikőjükről a saját alakulata jelezte a gyanút, míg a másik gárdistát névtelenül jelentették a Washington Post forrásai szerint. A másik tíz gárdistát az FBI azonosította Hokanson elmondása szerint.

A jelenleg Washington D.C.-ben állomásozó huszonötezer gárdistát annak érdekében kezdte el átvilágítani az FBI, hogy kizárhassák a belső fenyegetést Joe Biden január 20-án megtartandó beiktatásán.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »