Tizenkét elpocsékolt év!

Tizenkét elpocsékolt év!

Történelem íródott a hétvégén a Felvidéken! Egy ideológiailag sokszínű gyűjtőpárt alapjait tettük le – hangzott el valamilyen formában az egyesülő magyar pártok záróközgyűlésein.

Semmi gondom a gyűjtőpárt kifejezéssel, hiszen minden politikai párt a maga módján igyekszik összegyűjteni a választókat. A Szövetség esetében elsősorban a magyar választókat, de a többi nemzetiségi választót is, sőt egy jó gazdasági programmal simán meg lehet szólítani a Dél-Szlovákiában élő szlovákokat is.

A gondom sokkal inkább az ideológiai sokszínűséggel van, aminek a platformok jelenléte ellenére sem kellene a kirakatban lennie az egyesült pártban.

A Szövetség ne akarjon egyszerre liberális, konzervatív, baloldali esetleg vegyes is lenni, hanem legyen egyszerűen csak egy etnikai párt, amely elsősorban a magyar nemzetrész érdekeinek képviseletét vállalja fel. Reméljük, a szlovák parlamentben, mivel azon kívül lássuk be, nem igazán megy. 

A platformokra sajnos még egy ideig szükség lesz, mert egyik elődpárt sem akar nyomtalanul eltűnni. Azokon belül lehet még egy ideig önálló párthasonmásra játszani!

Lehet, hogy a választók miatt is szükség lesz rájuk még egy ideig, hogy érezzék az egykori anyapárt közelségét, szellemiségét, „kisugárzását”. A platform-gyűléseken lehet majd nosztalgiázni különböző szinteken, megfogalmazni bizonyos elvárásokat is a Szövetség szerveinek irányába. Viszont a nyilvánoság előtt nem lenne szabad ezeket sehol sem önálló véleményként prezentálni, nem kell „platformoskodni”.

Hírdetés

Nem képviselhet az egyesült magyar párt háromfajta nézőpontot! A Szövetség vezetőinek kordában kell tartaniuk a különutas kezdeményezéseket, különben újra önmaguk sírásóivá válnak.

Az egyesült párt alapjait nem az elődpártok záróközgyűlésein, kongresszusain tették le. A Szövetség alapjait már 2009-ben lerakták a szakadárok és a kitartók, hiszen egyrészt nyilvánvaló volt, hogy megfogyatkozott nemzetrészünk nem képes fenntartani, parlamentbe juttatni hosszú távon két majd három magyar pártból valamelyiket is. Másrészt az is kiderült az évek során, hogy minden szándék ellenére egyiknek sem sikerül felemésztenie, magába olvasztania a másikat. Volt tehát 12 felesleges év, még jó, hogy nem szakadtunk bele teljesen! Vagyis már akkor sejtettük, hogy egyedül nem fog menni, a pártszakadás csak előszele az újra egyesülésnek!  

Érdekesek lesznek az első konferenciák, közgyűlések a járási és helyi szervezetekben, amikor újra egymás mellé ülnek majd a régi ismerősök, egykori barátok, akik az évek során eltávolodtak egymástól.

Én például simán leülök Bóna Berci mellé, aki az MKP érsekújvári elnökeként hagyott el minket, és lett hidas elnök, majd most újra együtt lehetünk a Szövetségben, a Csemadok-székházban tartandó üléseinken, az évzárókon, az új évadnyitón is.   

Szervusz Berci! Nincs semmi baj, spongya a közelmúltra! Újra egy csapatban vagyunk, leszünk, focizunk, ha még bírunk, és vagyunk, ameddig bírunk! Nézz az eredményjelzőre, ott a közös piros-fehér-zöld logó!

Lenn a járásokban és a helyi szervezetekben egyáltalán nem lesz az egyesülés egy fáklyás menet!

Az évek során elmérgesedett emberi kapcsolatok miatt parancsszóra egyesülni és egymásra mosolyogni nem lesz egyszerű dolog. Bár egyelőre talán mosolyogni nem is kell, csak egyesülni és bízni a közös jövőben! 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »