Tizenhét bábtársulat huszonnégy előadása látható a nagyváradi FuxFeszten

Tizenhét bábtársulat huszonnégy előadása látható a nagyváradi FuxFeszten

A nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata negyedik alkalommal szervezi meg szeptember 30. és október 5. között az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját: a társulat egykori vezető személyiségéről, Fux Pálról elnevezett szakmai találkozó hat napján tizenhét társulat huszonnégy előadását láthatja a közönség, a meghívott előadásokon kívül pedig szakmai beszélgetésekre és bábtörténeti konferenciára is sor kerül.
A hat erdélyi hivatásos magyar bábszínházon – szatmári Brighella Bábtagozat, kolozsvári Puck Bábszínház, marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, nagyváradi Lilliput Társulat – és a székelyudvarhelyi Udvarhely Bábműhelyen kívül

a 2019-es a fesztivál vendége lesz a debreceni Vojtina Bábszínház, a pécsi MárkusZínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a Bozsik Yvette Társulat, Fabók Mancsi Bábszínháza, Markó-Valentyik Anna, illetve Pályi János.

Természetesen idén is részt vesz a fesztiválon a nagyváradi Regina Maria Színház Arcadia bábtársulata, továbbá a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábos, illetve a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem színész szakos hallgatói egy-egy előadással.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a 4. FuxFeszt is versenyfesztiválként határozza meg magát. A szakmai zsűri tagjai idén Asbóth Anikó bábszínész, színházigazgató, Benedek Botond színész, Papp Tímea kritikus.

Hírdetés

A rendezvény négy korosztály számára ajánl előadásokat: az óvodás-kisiskolás réteg mellett a középiskolások is megtalálják a kedvükrevalót, emellett babaszínházi produkciók és felnőtteknek szóló előadások is színesítik a fesztiválprogramot.

A FuxFeszt a magyar népmese napjával indít szeptember 30-án.

A fesztivál nulladik napján az Árkádia Színházban mutatja be Laci királyfi című előadását a MárkusZínház, Vitéz László című előadásával pedig Pályi János érkezik Nagyváradra. A fesztivál hivatalos programját a Lilliput Társulat Hollós Mátyás című előadása nyitja, ezt követően kerül sor az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Budapest Bábszínház és a Szigligeti Színház Lilliput Társulata közös szervezésében megvalósuló Tradíció és innováció. 70 év báb című konferenciasorozat nagyváradi állomásának programjára is.

A szakmai találkozó második napján, október 2-án 10 órától a szatmári társulat Szélszabadító című előadását, a sepsiszentgyörgyi művészek A halhatatlanságra vágyó királyfi produkcióját, a székelyudvarhelyi Béka-királykiasszonyt, valamint a pécsi MárkusZínház Rejtő Jenő-adaptációját, a Grand Hotelt láthatja a közönség.

Október 3-án hét előadással, köztük két babaszínházi produkcióval, a Lilliput Társulat Én, a kis herceg című előadásával, valamint a temesvári társulat Hókirálynőjével várja nézőit a FuxFeszt. A találkozó harmadik napját Fabók Mancsi Bábszínháza felnőttszínházi produkciója, az Azért a kis bolondságért című produkció zárja, amely az állami filharmónia termében kap helyet. Október 4-én 10 órától a nagyváradi származású Fekete Ágnes mutatja be Ül, áll, fekszik című babaszínházi produkcióját, később a kolozsvári bábszínház A csillagszemű juhászát, a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház kamaszoknak szóló Völgyhíd című produkcióját, a zalaegerszegi bábszínház Pötty című babaszínházi előadását, valamint Markó-Valentyik Anna Ideje a meghalásnak című felnőttszínházi alkotását láthatják az érdeklődők.

Október 5-én 10 órától a Szigligeti Stúdióban mutatja be Bogarak című előadását a magyarországi Bozsik Yvette Társulat, majd 12 órától az Árkádia Színház nagytermében a Vojtina Bábszínház A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A 17 órától kezdődő díjátadó gálán Fabók Mancsi Bábszínháza A háromágú tölgyfa tündére című előadását láthatják az érdeklődők.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »