Tizenhat ponton változik elődjéhez képest a Dăncilă-kormány

Tizenhat ponton változik elődjéhez képest a Dăncilă-kormány

Tizenhat poszton változik a Viorica Dăncilă vezette kormány összetétele a Tudose-kabinethez képest. Az új kormánynak négy miniszterelnök-helyettese lesz.
Viorica Dăncilă kijelölt kormányfő pénteken kora délután ismertette a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága által jóváhagyott miniszterjelöltek listáját. A Dăncilă-kabinetben négy kormányfőhelyettes kap helyet: Paul Stănescu (PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) és Viorel Ştefan (PSD), utóbbi tárca nélküli miniszterként.

Rövid sajtónyilatkozatában Viorica Dăncilă nem volt hajlandó részleteket elárulni kormánya programjáról.

A kijelölt miniszterelnök közölte, hogy a közmeghallgatási és a társadalmi párbeszédért felelős tárca feladatkörét a kormány más struktúrái fogják ellátni a jövőben.

Hírdetés

A PSD országos végrehajtó bizottsága által megszavazott struktúra szerint Paul Stănescu miniszterelnök-helyettesként látja el a regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszteri teendőket. Graţiela Leocardia Gavrilescu miniszterelnök-helyettes környezetvédelmi miniszter is, Viorel Ştefan – tárca nélküli miniszterelnök-helyettes, míg Ana Birchall Románia stratégiai partneri kapcsolatainak gyakorlatba ültetéséért felelős tárcavezetőként miniszterelnök-helyettes.

Megmaradnak az új kabinetben Liviu Dragnea PSD-elnök hívei, mindenekelőtt Carmen Dan belügyminiszter és Mihai Fifor védelmi miniszter. Továbbra is Tudorel Toader az igazságügyi miniszter, Teodor Meleşcanu a külügyminiszter, Petre Daea a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, Lia Olguţa Vasilescu pedig a munkaügyi és társadalmi szolidaritásért felelős miniszter. Eugen Orlando Teodorovici veszi át a pénzügyi tárca irányítását Ionuț Mișától, Liviu Popot Valentin Popa váltja a tanügyminisztérium élén, Dănuţ Andruşca lesz az új gazdasági, Anton Anton az energiaügyi, Lucian Şova a közlekedésügyi, Rovana Plumb pedig az európai alapokért felelős miniszter.

Ştefan Radu Oprea felel az új kormányban az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért, Sorina Pintea váltja Florian Bodogot az egészségügyi minisztérium élén, George Ivaşcu színész lesz a kulturális és nemzeti identitásért felelős miniszter, Ioan Deneş a víz- és erdőgazdálkodási miniszter, Nicolae Burnete a kutatási és fejlesztési miniszter. Bogdan Cojocaru lesz a távközlési miniszter, Ioana Bran az ifjúsági és sportminiszter, Bogdan Gheorghe Trif a turisztikai miniszter, Natalia Intotero a külhoni románokért felelős miniszter, Viorel Ilie a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter, Victor Negrescu pedig az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

A kijelölt tárcavezetőket hétfőn hallgatják meg a parlamenti szakbizottságok, majd a parlament szavaz az új kormány beiktatásáról. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »