Tizenhárom gyanúsítottat helyeztek előzetes letartóztatásba az isztambuli reptéri merénylettel kapcsolatban

Előzetes letartóztatásba helyeztek a török hatóságok az isztambuli reptéri merénylettel kapcsolatban 13 gyanúsítottat, akiket a héten vettek őrizetbe – jelentette vasárnap a DHA török hírügynökség.

A gyanúsítottak az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel hozhatóak kapcsolatba a hatóságok szerint. Az isztambuli ügyészség szerint terrorszervezetben való részvétellel és szándékos emberölésben való közreműködéssel gyanúsíthatóak. A fő gyanúsított múlt hétfőn – a támadás előtti napon – telefonon beszélt a három öngyilkos merénylő egyikével.

A török hatóságok szerint az Iszlám Állam áll a támadás hátterében, azonban a terrorszervezet eddig nem jelentkezett a robbantás elkövetőjeként. A merénylet kitervelője és irányítója a feltételezések szerint a csecsen Ahmed Csatajev volt.

Az Egyesült Államok információi szerint Csatajev többször is járt Szíriában, és az Iszlám Állam hadműveletekért felelős vezetőjének egyik legfőbb segítője lett.. A fő gyanúsított múlt hétfőn – a támadás előtti napon – telefonon beszélt a három öngyilkos merénylő egyikével.

Az isztambuli Atatürk repülőtéren kedd este elkövetett öngyilkos merényletben 45-en vesztették életüket, és 236-an megsebesültek.

A most előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottakat csütörtökön, egy razzia keretében fogták el. A török hírügynökség közlése szerint vasárnap újabb 14 gyanúsítottat vettek őrizetbe, köztük 11 külföldit.

(MTI – Dehir)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »