Tizenhárom év fegyházbüntetés Budaházy Györgynek

Tizenhárom év fegyházbüntetés Budaházy Györgynek

Tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt kedden kihirdetett elsőfokú ítéletében Budapesten a Fővárosi Törvényszék. A férfit a bíróság a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből is kizárta.

budahazymti44_bBudaházy György

Budaházy György egyik társa 12 év fegyházbüntetést kapott terrorcselekmény, lopás, lőfegyverrel visszaélés miatt, négyen 10 évet, egy további pedig 9 évet kapott. Ketten kaptak két év körüli felfüggesztett szabadságvesztést, a többiek pedig 5–7 év körüli letöltendő szabadságvesztést.
Az ítélet kihirdetésére teljesen megtelt a Fővárosi Törvényszék díszterme, a hallgatóság az ítélethirdetés során többször felmorajlott, Budaházy megérkezésekor pedig tapsolt és az elsőrendű vádlott nevét skandálta.

A vád szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni a kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban. Az ítélet kihirdetésekor kisebb rendbontás történt, amikor az ügyész a fellebbezésekről kezdett nyilatkozni, a hallgatóságból pfujoltak. A bíróság folyosóján azt kiabálták, hogy „vérbíró”, „gyilkosok”, valamint Budaházy nevét skandálták.

A Jobbik közölte, igazságtalannak tartja az ítéletet. A párt szerint az elmúlt 26 év legnagyobb szégyeneként értékelte, hogy míg Budaházy Györgyöt elítélik, „addig sem a Biszku-féle kommunista vezetők, sem a rablóprivatizáció egyetlen tettese, sem egyetlen korrupt politikus, sem a 2006-os rendőrterrorért felelős Gyurcsány Ferenc és társai nem kerültek rács mögé, Vizoviczki László pedig ki tudja, honnan előteremtett negyedmilliárd forint ellenében odahaza dőzsölhet”.

A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke ugyanakkor üdvözölte az ítéletet. Vadai Ágnes szerint ez az első alkalom, hogy ítélet született egy szélsőjobboldali terrorista ellen, aki robbantásokkal próbálta megfélemlíteni a korábbi, baloldali kormány tagjait.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »