Tizenegy zsidó halottja van a pittsburghi zsinagóga elleni támadásnak

Lövöldözés volt az Élet fája zsinagógában, Pittsburgh-ben, helyi idő szerint 10 óra tájban. A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre. ELőször hét, illetve nyolc halottról szóltak az értesülések, később már tizenegy halottról és hat sebesültről. A hatóságok azonosították a lövöldözés elkövetőjét: Robert Bowers a negyvenes éveiben jár – mondta el egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő szombaton.

Bowers egy csecsemő névadó ünnepségén nyitott tüzet az Élet Fája zsinagógában, a pennsylvaniai Pittsburghben. “Minden zsidónak meg kell halnia!” – kiáltotta a támadó, aki egy AR-15-ös gépkarabéllyal és két kézifegyverrel volt felszerelkezve.

Úgy tudni, önként megadta magát, majd kórházba szállították.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint hat ember sebesült meg a lövöldözésben, köztük négy rendőr. Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított.

A város közbiztonságáért felelős Wendell Hissirch gyűlölet-bűncselekménynek minősítette a lövöldözést.

Hírdetés

Donald Trump amerikai elnök azt mondta: határozottan úgy tűnik, hogy a támadó antiszemita indíttatásból követte el a bűncselekményt. Trump jelezte: a történtek miatt fontolgatja a szombatra tervezett murphysborói kampányesemény lemondását. Trump hangsúlyozta: Amerikában nincs helye az antiszemitizmusnak. Az elnök nyomatékosította, hogy a zsidógyűlölettel szembe kell szállni, bárhol is jelenjen meg. Trump kegyetlen tömeggyilkosságnak nevezte a történteket, amely megrökönyödést keltett az Egyesült Államokban és világszerte egyaránt.

“Amerika erősebb, mint egy romlott, vakbuzgó antiszemita tettei” – reagált az eseményekre a zsidó vallást követő Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya. “Egyesülnünk kell a gyűlölettel és a gonosszal szemben” – írta a Twitteren.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Twitteren együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és az Egyesült Államoknak, “borzalmas antiszemita erőszakcselekménynek” nevezve a történteket.

A zsidó közösségeket és szervezeteket tömörítő Zsidó Világkongresszust (WJC) vezető Ronald Lauder közleményében “förtelmes terrorcselekménynek” nevezte a lövöldözést. Lauder szerint nemcsak a zsidókat, de egész Amerikát támadás érte.

Az Élet Fája zsinagóga honlapján konzervatív, hagyományhű, de egyben progresszív és egyenlőségre törekvő hitközségként írja le magát. Amint Jeff Finkelstein, Pittsburgh város zsidó közösségének elnöke elmondta, szombat reggel a zsinagógába 50-60 ember szokott járni. Pittsburgh Squirrel Hill negyedében, ahol a zsinagóga áll, a pittsburghi zsidóság mintegy fele él.

hvg.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »