Tizenegy településen tartanak időközi önkormányzati választást

Tizenegy helyen tartanak ma időközi önkormányzati választást: hét településen polgármestert, háromban polgármestert és képviselő-testületet, Soroksáron pedig helyi képviselőt választanak.

A Bács-Kiskun megyei Fülöpházán azért tartanak időközi választást, mert a korábbi független polgármester lemondott tisztségéről, miután júniusban jogerősen tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, amiért ököllel többször arcon ütötte élettársát. A településvezetői tisztségért két jelölt függetlenként, egy pedig a Magyar Munkáspárt színeiben indul. A voksoláson mintegy 760-an vehetnek részt.

A Vas megyei Gersekaráton is az előző, független polgármester lemondása miatt lesz választás, a tisztségért két független jelölt indul, a választáson több mint ötszázan vehetnek részt.

A Pest megyei Kartalon szintén lemondott az eddigi, független polgármester. A tisztségért öten indulnak: négyen függetlenként, egy jelölt pedig a Magyar Munkáspárt színeiben. Itt csaknem 4800 választópolgárt várnak az urnákhoz.

A Baranya megyei Oldon nyugdíjba vonulása miatt mondott le a korábbi polgármester, az időközi választást ezért kellett kiírni. A tisztségre négy független jelölt aspirál, valamint egy induló a Magyar Munkáspárt jelöltjeként. A választói névjegyzékben mintegy kétszázötvenen szerepelnek.

A Heves megyei Szúcson azért tartanak időközi választást, mert a tavaly május 31-ei időközi választáson győztes független polgármester idén júniusban lemondott tisztségéről. A több mint 300 választópolgár négy független aspiráns és a Magyar Munkáspárt jelöltje közül választhat.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászszentandráson a korábbi polgármester halála miatt tartanak voksolást. A tisztségért heten indulnak: a Magyar Munkáspárt, a Fidesz-KDNP, az LMP, a Jobbik jelöltje, valamint hárman függetlenként. A választói névjegyzékben több mint kétezren szerepelnek.

A Győr-Moson-Sopron megyei Rábcakapiban szintén az eddigi polgármester halála miatt lesz időközi választás. A tisztségért egyetlen, független jelölt indul, a voksoláson mintegy százötvenen vehetnek részt.

Polgármester és képviselő-testület

Három településen polgármestert és önkormányzati képviselőket is választanak, valamennyi esetben azért, mert a képviselő-testület feloszlatta magát.

A Fejér megyei Abán a voksolásra jogosult csaknem 3700 választópolgár öt polgármesterjelölt közül választhat: hárman függetlenként indulnak, egy jelölt a Belsőbárándért Érdekvédelmi Egyesület, egy pedig a Magyar Munkáspárt színeiben. A hat képviselői helyért húszan jelöltették magukat.

A Veszprém megyei Bakonyszentivánon a polgármesteri tisztséget három független jelölt szeretné elnyerni, a négy képviselői helyért nyolc független jelölt indul. A választói névjegyzékben csaknem kétszázan vannak.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászkiséren a polgármesteri posztot négyen szeretnék betölteni: egy független jelölt, valamint a Fidesz-KDNP, a Magyar Munkáspárt és a Jobbik jelöltje. A nyolc képviselői helyért harmincöten indultak. A mintegy 5500 lakosú város választói névjegyzékében 4322-en vannak.

A főváros XXIII. kerületében (Soroksáron) a 6. számú egyéni választókerületben a korábbi helyi képviselő halála miatt lesz időközi választás. A képviselői helyért heten indulnak: egy-egy jelölt a Jobbik, a Magyar Munkáspárt, a Fidesz-KDNP, az Itthon Vagyunk Egyesület, az LMP, valamint a Soroksári Civil Szervezetek és Személyek Egyesülete színeiben, egy pedig függetlenként.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »