Tizedszer ünnepelték a magyar népmese napját Komáromban

Tizedszer ünnepelték a magyar népmese napját Komáromban

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület 2013-ban határozta el, hogy a komáromi gyerekekkel egy újabb rendezvény keretében járul hozzá az életbölcsességekben gazdag, magyar népmesék megszerettetéséhez. Azóta a szervezőkkel együtt a családok apraja-nagyja minden ősz elején, Benedek Elek író születésnapján megünnepli a magyar népmese napját – jó időjárás esetén a Kossuth téren, egyébként pedig a Csemadok-székházban. Ez idén is így volt…

Az idei szeptember 30-i, immár jubileumi rendezvényen a gyülekező felhők ellenére is a szabad ég alatt folyt a 163 évvel ezelőtt született Benedek Elekről (1859. IX.30 – 1929. VIII.17.) való megemlélkezés és értékes népmesekincsünk népszerűsítése. Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke bevezetőjében az elődeink által ránk hagyott értékek jelentőségére hívta fel a jelenlevők figyelmét, hangsúlyozva: a meseolvasás és -hallgatás a gyermekek és a szüleik közös élményszerzése. A mesék fontos szerepet játszanak a személyiség formálásában, s a mesehallgatót közelebb hozzák saját kultúrájához, anyanyelvéhez és identitásához…

Majd Keszegh Béla polgármester is szólt a jelenlevőkhöz, kiemelve a gyermeki fantáziát és kreativitást fejlesztő mesék pótolhatatlan szerepét. Hozzátette: Komárom város éppen ezért könyvjutalmakkal, torkosságokkal minden évben szívesen támogatja ezt a rendezvényt. Köszönetet mondott az esemény szervezőinek, továbbá a gyerkőcök kreativitását „kibontó“ pedagógusoknak és nem utolsósorban a lurkóknak is, akik a kedvenc meserészleteiket és azok szereplőit ábrázoló, szebbnél szebb rajzaikkal érkeztek a térre.

Hírdetés

Váradi Jázmin és Szűcs Abigél versmondása után a helyi Eötvös Utcai MTNY Alapiskola Izsák Katalin pedagógus irányításával működő, Tekergők Bábcsoportja mutatta be a Gomba alatt című közismert meseelőadást, amit saját zenei kísérettel is színesített. Ezzel a csoport nemcsak a közönség hosszas tapsát, hanem a város könyvcsomagját is kiérdemelte. Tudvalevő, hogy minden évben más-más helyi alapiskola mutatott be egy-egy színházi vagy bábelőadását, amellyel a tanév során a versenyeken is sikeresen szerepeltek, és/vagy színművészek olvastak fel szebbnél szebb meséket a gyerekeknek.

Majd Keszegh Margittól Havran Emília, „eötvösös“ tanuló vehetett át egy vaskos mesekönyvet azért, mert a rajzok közül – a szervezők döntése alapján – az ő műve került fel a rendezvény idei meghívójára. Ahogy a korábbi években, úgy idén is kisorsolták azokat a szerencsés gyerekeket, akik a rajzaikért cserébe mesekönyvet kaptak. Végül Földes István pékmester valamennyi nebulónak diós és mákos pozsonyi kiflivel kedveskedett.

A magyar népmese napja egy határon átívelő kulturális és társadalmi esemény, melyet a Magyar Olvasástársaság 2005-ben hívott életre. A [email protected] címen minden évben magánszemélyek, közösségek és intézmények is társulhatnak e virágzó mozgalomhoz, amelynek célja a magyar népmese népszerűsítése, továbbéltetése.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »