Tízből csak egy család kap tízmilliót

Tízből csak egy család kap tízmilliót

A családi otthonteremtési kedvezményt igénylők mindössze ötöde kérelmezte a támogatást új lakás vásárlására, közülük pedig csupán a családok fele vállal három gyermeket, így a tízmillió forintos támogatást tízből csak egy család tudta igénybe venni – derül ki a lapunk által megismert legfrissebb adatokból. Legtöbben – a kérelmezők közel 80 százaléka – használt lakást vásárolnak az állami hozzájárulásból.

Mindeddig alig több mint 11 ezren jutottak hozzá az állami támogatásként igényelhető családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős és parlamenti államtitkárának, az adóhatóság vezetőjének írásbeli válaszából. Tállai András a szocialista Bangóné Borbély Ildikónak adott tájékoztatást. Eszerint a kérelmezők közel 80 százaléka (8421 család) használt lakás vásárlására igényelte a támogatást.

A fennmaradó körülbelül 20 százalék új lakás vásárlására vagy építésére igényelte a kedvezményt, ám e körnek csupán a felének – vagyis a családok 10 százalékának – van három vagy több gyermeke. Tehát a maximális tízmillió forintos támogatást tízből egy család kapta meg.

A tájékoztatás szerint eddig 27,5 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket a csokra, s további háromezer kérelmet fogadtak be, így a támogatási összeg nemsokára meghaladhatja a 38 milliárd forintot. Érdekes, hogy a minisztérium adatai szerint elenyésző azok száma, akik lakóépület bővítésére igénylik a támogatást, eddig ugyanis csupán 235 ilyen szerződést kötöttek, mindössze 375 millió forint értékben. Ugyanakkor a szerződések mellé igényelhető kedvezményes hitelek összege kiemelkedően magas, csaknem 40 milliárd forint, ami jócskán meghaladja az állami támogatások összegét.

Tállai András egyébként a válaszában részletesen kitért a gyermekszám alapján kedvezményben részesülők körére. Mint írta, a támogatottak 37 százaléka ígérte, hogy újabb gyermeket vállal az otthonteremtési kedvezmény igénybevételéhez. Ezen belül az új lakást építők több mint fele tervez családbővítést. Kiemelkedően magas, 82 százalékos a gyermekvállalási szándék azok között, akik a legmagasabb, 10 millió forintos támogatást igényelték; nekik új lakást kell vásárolniuk, és meghatározott időn belül háromgyermekes családdá kell bővülniük.

Bangóné Borbély Ildikónak a lakásfenntartási támogatás visszaállítására vonatkozó kérdésére az államtitkár közölte, jövőre bevezetik a mobilitási célú lakhatási támogatást. Ennek havi összege 44 400 forint lesz adómentesen a lakóhelyüktől legalább 60 kilométerre dolgozók számára. – De – tette hozzá Tállai András – a vállalati bérlakásépítést, munkásszállók kialakítását is ösztönzi majd a társaságiadóalap-kedvezményként bevezetendő rendszer.

Ismert, az idén január 1-jétől a kormány jelentősen megemelte a csok összegét három gyermek vállalása esetén. A vissza nem térítendő állami támogatás új vagy használt lakás és családi ház vásárlására, építésére, illetve használt ingatlan bővítésére igényelhető, összege a már meglévő vagy a vállalt gyermekek számától függ. Igénybevételére meglévő gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülállók – életkortól függetlenül – egyaránt jogosultak, „ígért” gyermek után azonban kizárólag házaspárok igényelhetik a kedvezményt, akik közül legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie. Új lakás esetén egy gyermekre 600 ezer, két gyermekre 2,6 millió, míg három gyermekre 10 millió forintos állami támogatás és további 10 milliós államilag támogatott lakáshitel jár. Használt lakás esetén egy gyermekre 600 ezer, kettőre 1,43 millió, háromra 2,2 millió, négy vagy annál több gyermek után pedig 2,75 millió forint támogatást ad az állam.

Egyébként a csok szabályozásán a múlt héten módosított a kormány, miután az alapjogok biztosa az augusztusi jelentésében rámutatott, hogy az otthonteremtési kedvezmény kirekesztő bizonyos társadalmi csoportokkal szemben. A múlt héten megjelent kormányrendelet értelmében már lehetséges a csok igénylése azok számára is, akik 25 évesnél nem idősebb gyermekről vagy sajátos nevelési igényű gyermekről gondoskodnak, valamint a várandósság elején járóknak, árvák gyámjainak, illetve a hivatásuk miatt szolgálati lakásban élőknek, továbbá az új építésű társasházi lakást, illetve ikerházat vásárlóknak.

Kiderült, tovább bővül a csokra jogosultak köre a családos lelkészekkel, illetve a lakóhelyüktől eltérő szolgálati áthelyezésben érintettekkel is. Könnyítés még, hogy már akár a tervezés, illetve építés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni csokkal. Azok a családok pedig, amelyeket eddig az osztatlan közös tulajdon miatt korábban elutasítottak a bankok, és nem kapták meg a támogatást, az új szabályok alapján megkaphatják, ehhez azonban újbóli kérelem benyújtása szükséges. Jövőre a kormány 211 milliárd forintot különít el az otthonteremtési programra.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »