Tíz tipp, hogy mire használd a levendulát!

Tíz tipp, hogy mire használd a levendulát!

Tudtad, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban felhasznált gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászati felhasználása is ismert? Pont ezért ha csak egy illóolajat használsz az mindenképp a levendula legyen! Leggyakrabban a nyugtató hatásáról ismert, a pihentető illata segít a lazításban, de az előnyös tulajdonságai itt nem érnek véget…

1. Izomfájdalom
Egy hosszú fárasztó nap, vagy épp edzés után minden izmod fáj, vegyél egy levendulás fürdőt. Csak pár csepp levendulaolaj a vízbe és már indulhat is a nyugtató fürdő! Az izmaid biztosan hálásak lesznek! ;)

2. Nyugtalanság
A levendula főként a nyugtató hatásáról ismert. Ezt pedig a következőképp tudod a legyegyszerűbben kiaknázni: Cseppents pár csepp olajat a tenyereidbe és hajolj fölé mélyeket lélegezve. Egyszerűen pár percig vegyél jó mély levegőket….

3. Álmatlanság
Egy kutatás igazolta, hogy azok a betegek akik altató helyett levendula olajat használtak, jobban aludtak és napközben éberebbek voltak, mint az altatót használó társaik. Szóval ha nem megy az alvás, csak tegyél pár csepp olajat a párnádra elalvás előtt. Így belélegezve a levendulát biztos könnyen álomba szenderülsz.

4. Fülfájás
A levendulás forró fürdő mellett, pár csepp illóolaj fül és orr környékén való elmasszírozása is nagyon jó hatással van a fülgyulladásra és fülzúgásra is.

5. Szúnyogcsípés
A szúnyogok kifejezetten utálják a levendula illatát. Tehát nincs más dolgod mint a szabad bőrfelületeken pár cseppnyi illóolajat elkenni, hogy annak illatával elriasszad a szúnyogokat és így elkerüld a csípéseket és az azt követő folyamatos vakarózást.

6. Fejfájás
Levendulás borogatással is enyhítheted a fejfájást! Hideg vízzel nedvesíts be egy textil zsebkendőt, majd cseppents rá pár csepp levendulaolajat, amit helyezz a homlokodra. Ha szükséges nedvesítsd be újra…

7. Sérülések
Pár csepp levendula olaj segít elpusztítani a baktériumokat ezzel megtisztítva a sebeket.

8. Ekcéma
Keverj össze levendula olajat más illóolajakkal (olíva, szezám, stb), majd masszírozd be az érintett területre. Nyugtató hatása segít csökkenteni az ekcémával járó bőrpirosodást és kellemetlen érzést is.

9. Pattanás
A levendula az egyik legjobb természetes megoldás a pattanások ellen. Adj pár csepp illóolajat egy sima krémhez és használd hetente párszor, hogy kezeld és megelőzd a pattanásokat!

10. Bőr és száj szárazság
Kifújta a szél bőrödet? Masszírozz, dörzsölj be pár csepp olajat a kiszáradt területre és máris sokkal hidratáltabb lesz!

ovdmagad.blog.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »