Tíz százalékkal nőtt a menekültek száma

Tíz százalékkal nőtt a menekültek száma

Egy év alatt 10 százalékkal nőtt a világon a menekültek száma. Az ENSZ szerint ennek nagyrészt a szíriai és az afganisztáni konfliktus az oka. A legtöbben Németországban kértek menedéket tavaly, de sokan saját országukon belül kénytelenek új otthont találni.

2015-ben több mint kétmillió új menedékkérő érte el az iparosodott országokat. Több mint 100 000 magára hagyott gyermek is volt köztük, ez háromszorosa a 2014-es adatoknak. A főbiztos szerint a fejlett országok sok esetben jogi akadályokat gördítenek a menedékkérők elé. Filippo Grandi úgy véli, hogy ha az áradat teljesen megszűnne, az sem azt jelentené, hogy a probléma eltűnik. „Európának hosszú távon nincs B-terve. Európa továbbra is szembesülni fog a menedékkérőkkel. A számok változhatnak majd, de remélem, hogy kevesebben lesznek, mert az kevesebb problémát jelent. Ez persze azt is jelenti, hogy több segítséget kell nyújtani más országoknak, hogy ezeket az embereket a földjükön tartsák, de ez elkerülhetetlen. Tudják, mi egy nagyon – ez a jó szó rá? – egyenlőtlen világban élünk, és ezért nagy vonzereje van a világ gazdagabb, biztonságosabb és békés részének a menekültek számára, úgyhogy folytatódni fog” – tette hozzá a főbiztos.

A legtöbb menedékkérelmet szám szerint 442 000-et Németországban regisztrálták, második helyen az Egyesült Államok zárt 172 000-rel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »