Tíz magyar művet árverez a Sotheby’s

Tíz magyar művet árverez a Sotheby’s

Kilenc magyar művész tíz művel szerepel a Sotheby’s június 7-ei, londoni Contemporary East árverésén – írja az Artportal.hu.

Kepes György, Maurer Dóra, Szűcs Attila, Reigl Judit, El Kazovszkij, Kicsiny Balázs, Tót Endre, Nádler István és Havadtőy Sámuel – ők kilencen azok, akiknek összesen tíz műve kerül kalapács alá a londoni árverésen. Az Artportal.hu cikke kitér arra is, hogy az aukción összesen tizenhárom ország, köztük hat egykori szovjet tagköztársaság művészeinek alkotásai szerepelnek.

Mint a portál emlékeztet, utoljára 2013 novemberében volt hasonló árverés Londonban, azonban magyar szempontból az rosszul sikerült. A mostani árverés koncepciója ennek fényében módosult a két és fél évvel ezelőttihez képest: akkor a régió ismert sztárművészeire helyezték a hangsúlyt, most az új, befektetési szempontból is ígéretes felfedezések élményét ígérik.

Zömmel olyan művészeket szerepeltetnek ugyanis, akik hazájukban már komoly megbecsülésnek örvendenek, de nagy nemzetközi aukciókon eddig még csak ritkán vagy egyáltalán nem bukkantak fel. Az árverés előzetes sajtóanyaga a magyarok közül Reigl Judit, Tót Endre és Maurer Dóra munkáit említi a kiemelt tételek között.

A legtöbb magyar mű kikiáltási árát a 3 és 15 ezer font közötti sávba helyezték, amitől csak két esetben tértek el: Tót Endre cím nélküli 1970-es olaj-vászon diptichonja 25-35 ezer fontos taksát kapott, Reigl Judit Guano-sorozatának egy 1959 és 1963 között született, tekintélyes méretű darabját pedig 100-150 ezer fontos becsértékkel indítják, ami szintén nem tekinthető túlzottnak, ha tudjuk, hogy e sorozat többi darabjára már olyan múzeumok csaptak le, mint a New York-i Metropolitan Múzeum, a londoni Tate galéria és a párizsi Pompidou Központ.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »