Tíz híres macska a történelemből

Tíz híres macska a történelemből

A macskák napjainkban is a legkedveltebb házikedvencek sorát gyarapítják, ám manapság a kedvtelésből tartott cicák inkább csak az úri lét kényelmét élvezik, míg a történelem folyamán némelyik egészen különleges feladatokat hajtott végre. Wilberforce-tól, a királyi főegerésztől kezdve egészen az egyiptomi istenként tisztelt Básztetig számos macska kiemelten fontos szerepkört töltött be, mondhatni emberi életeket mentettek. Túlnyomórészt egérvadász tevékenységük által segítették az emberek számára a túlélést az élelemkészlet megóvásával, ám olyan macska is létezett, amely egy tömlöcben sínylődő rabnak rendszeresen élelmet szállított.

Simon, a macska a kínai polgárháború alatt teljesített „szolgálatot”, mellyel a HMS Amethyst legénységét megóvta az éhenhalástól. Kínában 1927-1950-ig tartott a háború, mely a Kuomingtang és a szovjetbarát Kínai Kommunista Párt között zajlott. A britek 1949-ben bocsátották vízre, pontosabban a Jang-ce folyóra a HMS Amethyst hadihajót, hogy a Nankingban székelő Brit Nagykövetséget megóvják.

Hírdetés

A jármű ellenséges támadás áldozata lett, a legénységből 17-en életüket vesztették, a tűzharc pedig három hónapig folyt. Simon, a macska, aki szintén megsebesült, még sérülten is óvta a hajó élelemkészletét a rágcsálóktól, így a megmaradt legénység túlélte a konfliktust. A harcok lezárását követően a HMS Amethyst visszatért Nagy-Britanniába fedélzetén Simonnal, aki sajnos az érkezés után három héttel elpusztult, ám bátorságáért poszthumusz egy Dickin-medállal tüntették ki, mely a legmagasabb, a Viktória-kereszttel egyenrangú, állatoknak adható kitüntetés.

Sam, vagy másik nevén Oscar a macskák legendás kilenc életéből hármat is elhasznált a második világégés során, ráadásul a legtöbb macska által gyűlölt közegben, a tengeren. 1941 májusában a német Bismarck csatahajón utazott, amikor az egy torpedó becsapódásának következtében elsüllyedt. A 2300 fős legénységből körülbelül csupán 110 tengerész élte túl a csapást, illetve Sam, akit az ellenség, a HMS Cossack, a Brit Királyi Haditengerészet rombolójának legénysége mentett ki a vízből, majd elnevezték Oscarnak.

A Cossack később egy torpedó következtében a Gibraltárhoz közel szintén a tengerbe veszett, ám Oscar ismét szerencsésen megúszta. Új szállása a HMS Ark Royal lett, ám nem sokáig, ugyanis Málta térségében ez a hadihajó is elsüllyedt, Oscar szerencsére ismét megmenekült. A három csapás fél év alatt zajlott le, így a cica valószínűleg nem bánta, hogy az egyik tengerész az otthonába fogadta és a szárazföldön élhette tovább életét.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »