Tíz éves csúcson a kávé világpiaci ára

Tíz éves csúcson a kávé világpiaci ára

Tíz éves csúcson jár a kávé piaci ára – közölte a CNBC, hozzátéve, hogy az áremelkedés 2023-ig is eltarthat. Hétfőn a decemberi szállításra vonatkozó szerződések 2,34 dollár/font árfolyamon köttettek (ez átszámolva 5,15 euró kilójáért), csütörtökön New Yorkban 2,45 dollárig menetelt a kávé fontonkénti ára, amire 2011 óta nem volt példa (akkor 3 dollár fölé is emelkedett).

A Nemzetközi Kávészövetség irányadó ára 2,07 dollár/font volt pénteken, ami az egy évvel ezelőtt ilyenkor közzétett ártól 85 százalékkal (!) magasabb.

Hírdetés

A kávé drágulása mögött a világszerte tapasztalt infláción kívül más is közrejátszott. Brazíliában rendkívüli fagyok sújtották a termést, és általában is a megszokottól hűvösebb időjárás uralkodott. Aszályos időszakok is voltak szép számmal. Ezek a körülmények rányomják bélyegüket a 2022-es termésre, de közvetve hatással vannak a 2022-es és 2023-as piaci árakra is.

A rossz időjárás mellett az egymásra épülő ellátási láncok sérülékenysége is megmutatta magát. A gyártók és pörkölők, akik a kávét az általunk fogyasztott termékké finomítják, gyakran egymástól távol eső országokban találhatók, szállítási zavarokból pedig rengeteg volt az idei évben. Az árakba beépülnek olyan események is, mint a jelentős kávéexportőrnek számító Etiópia polgárháborúhoz közeli állapota, vagy Vietnam egyre mélyülő járványhelyzete.

Körkép.sk, cnbc.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »