Tíz éve gyilkolták meg a cigányok Szögi Lajost

Tíz éve gyilkolták meg a cigányok Szögi Lajost

Tíz éve annak, hogy 2006. október 15-én agyonverték a Borsod megyei Olaszliszkán Szögi Lajos tiszavasvári földrajztanárt a cigányok.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Közel-keleti viszonyok uralkodtak el azon a napon Olaszliszkán, miután Szögi Lajos földrajztanár autójával véletlenül elsodorta az úttestre felelőtlenül berohanó H. Kitty-t. A lány az incidens után hiába kiáltotta az utcára kirohanó családjának, hogy “nincs baj, életben vagyok”, a hordává verődő családtagok már neki is estek az ártatlan tanárnak és az autójának annak ellenére, hogy a járműben ott ült Szögi Lajos két gyermeke: az akkor még 14 éves Emese és az 5 éves Zsófi.

A jelentések szerint az elsodort gyermek bátyja, ifjabb H. Dezső előbb betörte Szögi autójának szélvédőjét, majd apjával és Sz. Andrással brutális módon kirángatták a tanárt a kocsiból. Ekkor ütni, verni, rúgni kezdték a fejét és a nyakát. Legalább heten 5-10 percig kegyetlen módon bántalmazták áldozatukat.

Szögi Lajos nem tanúsított ellenállást, nehogy a két kislányt is veszélybe sodorja.
Mint utóbb kiderült, a véres lincselést közönnyel nézte végig a több mint tízfős tömeg. Azonban ami ekkor történt, azt a tárgyaláson részt vevők is alig hitték el. Ugyanis az ütlegelés közben H. Kitty apja – akit később életfogytiglanra ítéltek – berohant a fejszéért, hogy levágja a már saját vérétől fuldokló Szögi Lajos fejét.”

Ezt azonban sikerült egy közbeavatkozónak akkor még megakadályozni. A halálos ütlegelések közben a fejszével hadonászó apa idősebb fia nemi erőszakkal fenyegette meg a sírva mentőért könyörgő Emesét, valamint a rémülettől bepisilő, akkor ötéves Zsófiát.

Tarts ki, apa, hozok segítséget” – mondta a nagyobbik gyermek, és a kicsi kezét fogva futni kezdett, amikor a tömeg már az autót verte szét. A fejszés apa már csak akkor hívott mentőt, amikor annak biztos tudatában volt, hogy a tiszavasvári tanár már nem él. Amíg a rendőrség megérkezett, mindenki tiszta ruhát váltott, és elégették az összes tárgyi bizonyítékot, vagyis a véres cipőket és ruhaneműt.

A Pesti Srácok beszámolója szerint a lincselők közül a bíróság nyolc embert ítélt el, az elkövetők összesen 157 év börtönbüntetést kaptak. A Debreceni Ítélőtábla három elkövetőt, idős Horváth Dezsőt, Fercsák Györgyöt és Jónás Gusztávot életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte.

Hárman, ifjabb Horváth Dezső, idős Horváth Dezsőné és Szarka András 15-17 év közötti szabadságvesztést kapott,

Szarka Gergő Rolandnak és Horváth Krisztiánnak pedig 10-10 évet kell a fiatalkorúak börtönében leülnie. A táblabíróság társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt marasztalta el a vádlottakat.

Az olaszliszkai lincselés a mai napig borzolja a kedélyeket, az indulatokat pedig a liberális, emberéleteket relativizáló Katona József Színház egy évvel ezelőtt bemutatott Az olaszliszkai című előadása tovább korbácsolta.

Mint ismert, a Katona igazgatója, Máté Gábor által rendezett, Borbély Szilárd által írt darab Szögi Lajos tiszavasvári tanár 2006-os, olaszliszkai brutális meggyilkolásából kiindulva mutatta be a jelen társadalmát szétfeszítő, feloldhatatlan ellentéteket.

Nem meglepő módon Szögi Lajos családja felháborodott a mű bemutatásán. A család jogi képviselője, Helmeczy László azt mondta, morálisan elfogadhatatlan, hogy a 2006-ban Olaszliszkán agyonvert tiszavasvári tanár feleségének, édesapjának és lányainak megkérdezése, tájékoztatása nélkül mutatják be a művet. Az előadást megelőzően ráadásul Szögi Lajos özvegye még meg is kérte a színházat, hogy ne mutassák be a művet.
Csakhogy kérése ellenére azt tanácsolták neki: ha nem tetszik neki a történet, ne nézze meg. Ennek megfelelően a teátrum meg sem hívta a családot az akkori premierre.

(Pesti Srácok, HetiValasz. 888.hu)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »