Tíz év után tért vissza a tinisztár

Tíz év után tért vissza a tinisztár

Tíz évig küzdött a kiadójával az előző évtizedben berobban popsztár, JoJo, míg most végre új lemezzel tudott előállni. Kérdés, emlékszik-e rá egyáltalán még valaki.

Az egyslágeres előadók többségéhez hasonlóan JoJo neve sem feltétlenül lehet ismerős a mai zenehallgatóknak. Az egykori tinisztár tíz éve nem hallatott magáról, így nem is csoda, ha a legtöbben épp úgy elfelejtették Joanna Levesque nevét, ahogy nem emlékeznek már a Busted zenekarra és Panjabi MC-re sem. Pedig utóbbinak 2010-ig jelentek meg nagylemezei, és tavaly a Busted is aktivizálta magát tíz évvel a feloszlása után.

Az első helyig jutott

Valójában JoJo sem tűnt el, mialatt a kiadójával folytatta küzdelmeit: különböző mixeket adott ki és filmekben (RV, 2006; G.B.F., 2013) is szerepelt közben. Tíz év után jelentkezik most új nagylemezzel, a Mad Love-val, szerinte viszont kevéssé visszatérésről, inkább újbóli bemutatkozásról van szó.

Az egykori tinisztár egészen korán kezdte: első lemezszerződését tizenkét évesen írta alá, legnagyobb slágerét pedig egy évre rá hozta ki. A Leave (Get Out) hatalmas siker lett világszerte, a magyar kereskedelmi rádiók is rendszeresen játszották 2004-ben. A Billboard 100-as listáján a 12. helyig jutott az Egyesült Államokban, míg az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Új-Zélandon a második helyig jutott a friss dalok ranglistáján. A Leave aztán felkúszott a Billboard popszámainak listáján az első helyig is. Így 13 évesen JoJo lett a legfiatalabb szólóénekesnő, aki el tudta érni ezt az Egyesült Államokban.

Ellehetetlenítették a karrierjét

Mint a The Cut írja, az R&B-vel megbolondított popdalok két sikeres albumhoz segítették hozzá az énekesnőt: a JoJo 2004-ben, a The High Road pedig 2006-ban jelent meg. Hét nagylemezre szóló szerződést írt alá a Blackground Recordsszal, ami aztán a veszte is lett. A kiadó elbukta terjesztési szerződését az Interscope-pal, JoJo pedig elmondása szerint azóta nem is tudott tárgyalni velük a továbbiakról. A kiadó gyakorlatilag ellehetetlenítette karrierje folytatását, mígnem két évvel ezelőtt végre le tudott szerződni az Atlantic Recordsszal.

Az énekesnőnek eléggé megváltozott körülményekhez kell alkalmazkodnia, hisz ma már a közösségi médiumoknak köszönhetően teljesen másként lehet kommunikálni a rajongókkal is. A The Cut szerint JoJo stratégiája a radikális őszinteség. Nyíltan beszélt például arról is: hiba volt hét lemezre szerződnie, fiatalon egyszerűen nem mérte fel, hogy nem fog tudni újra és újra albumokat kihozni, és gyorsan túllenni ezeken. Panaszra így sem lehet oka: nem sokan mondhatják el magukról, hogy huszonöt évesen már másodjára, világsztárként van lehetőségük bizonyítani.

Barbie Girl húsz évvel később

Más ismert visszatérők is akadnak egyébként JoJón túl: az Aqua húsz évvel a Barbie Girl megjelenése után indul turnéra 2017-ben. A dán csapat 1989-ben alakult, világszerte ismertté pedig az említett slágerrel, illetve az Aquarium albummal vált. A legsikeresebb dán zenekarnak akadt még azért a barbis számon túl is ismert dala: a Turn Back Time nem véletlenül válhatott diszkókedvenccé 1998-as megjelenése után.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »