Tíz év alatt a lakások alig negyedét korszerűsítették

Tíz év alatt a lakások alig negyedét korszerűsítették

Az eladó lakások 44 százalékát kínálták jó állapotúként a tulajdonosok az elmúlt 10 évben. A közepes vagy felújítandó lakások aránya jelentős, országos szinten 20 százalékos volt. Bár a kereslet egyre inkább a jó állapotú lakások felé mozdul és ezért egy felújítás megtérülhet, az építőipari drágulás miatt viszont a korábbinál nagyobb összeget kell áldozni egy korszerűsítésre – írja közleményében az ingatlan.com.

Az ingatlanhirdetési oldal szerint sok lakás esett át felújításon az elmúlt évtizedben és a teljes magyar lakásállomány állapota összességében javulni fog a 2018-ban és 2019-ben megjelenő több tízezer új lakásnak köszönhetően, de sok lakóingatlanra ráfér a korszerűsítés.

A portál 2008 és 2017 között a magánszemélyek és ingaltanközvetítők által feladott több mint 1 millió ingatlanhirdetés alapján vizsgálta a piacra kerülő lakások állapotát és vetette össze a KSH Mikrocenzusának tíz évre vonatkozó lakásfelújítási adataival.

Utóbbiakból kiderül, hogy 10 év alatt ugyan a lakások 80 százalékában történt festés, de burkolatcsere
vagy külső tatarozásra már kevesebb mint a felében került sor.

Hírdetés

Konkrét energiamegtakarítást is eredményező – például hőszigeteléssel és a fűtési rendszer korszerűsítésével járó – felújítást a lakások alig negyedében végeztek.

Az ingatlan.com adataiból kiderül, hogy az elmúlt 10 évben a teljes lakásállományból inkább a jobb állapotú
ingatlanokat adtak el.

– ismertette az elemzés eredményeit Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint lényeges szempont, hogy az eladók sokszor jobbnak látják vagy jobb állapotúnak tüntetik fel a lakásállapotot. Szintén fontos tényező, hogy azokon a településeken, ahol jelentős az újszerű vagy jó állapotú lakások aránya, a közepesnél rosszabb állapotú lakások kevésbé piacképesek a piacon.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »