2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tíz érdekesség a második világháború hadifoglyairól

2015. augusztus 18. 08:25

A szövetségesek a Vöröskereszt alakulatain keresztül, a németek engedélyével olyan Monopoly társasjátékokat juttattak el a szövetséges hadifoglyoknak, amelyekben valódi pénzt, fémreszelőket, apró iránytűket, valamint selyemtérképeket is elrejtettek.

1. A második világháború során az 5,7 millió német hadifogságba került szovjet fogoly közül 3,3 millió (vagyis a hadifoglyok 57,5 %-a) fogságban vesztette életét, míg a 232 ezer szövetséges katona közül „mindössze” 8348 halt meg német hadifogolytáborokban (3,5 %-os halálozási arány).

2. A második világháború alatt az amerikai Bicycle vállalat olyan különleges kártyákat készített a szövetséges hadifoglyok számára, amelyeket vizesen szét lehetett szedni. A kártyalap alatt pontos szökési útvonalakat jelző térképrészletek rejlettek. 

3. A szövetségesek a Vöröskereszt alakulatain keresztül, a németek engedélyével olyan Monopoly társasjátékokat juttattak el a szövetséges hadifoglyoknak, amelyekben valódi pénzt, fémreszelőket, apró iránytűket, valamint selyemtérképeket is elrejtettek.

4. Franz von Werra az egyetlen német hadifogoly, aki el tudott szökni egy kanadai hadifogolytáborból. A német pilóta többek között Brazília és Spanyolország érintésével jutott vissza Németországba, ahol visszatért a Luftwafféhoz.

5. A második világháború során 59 német tábornokot szállásolták el luxuskörülmények között Londontól északra fekvő Trent Parkban. Bár a tábornokok úgy gondolták, egyszerűen csak rangjukhoz méltón kezelik őket, valójában minden pillanatukat lehallgatták. A lehallgatók, akik a nácik elől elmenekülő zsidó származású németek voltak, több mint 100 ezer beszélgetést rögzítettek. A britek ennek köszönhetően többek között a holokauszttal, Hitler őrületével és egy V2-rakétát gyártó gyárral kapcsolatban is szereztek információkat.

6. Az amerikai hadifoglyok Japánban gyakran úgy fejezték ki ellenállásukat, hogy miközben meg kellett hajolniuk Hirohito császár portréja előtt, a mozdulatsor legmélyebb pontján szellentettek egyet.  

7. Egy brit hadifogoly fogsága idején olyan jól elrejtette a lágerbe becsempészett rádióját, hogy amikor 62 évvel később visszatért a helyszínre, még mindig ugyanott találta a készüléket.

8. A Japán elleni atombomba-támadások során nem csak japánok haltak meg: Hirosimában legalább 23 amerikai, Nagaszakiban pedig mintegy tucat holland hadifogoly veszette életét.

9. A szovjet hatóságok azzal az indokkal, hogy a nácikkal kollaboráltak, hazatérésük után több százezer, német lágerekben megfordult szovjet hadifoglyot küldtek a Gulagra, vagy osztottak be büntető zászlóaljakba.

10. 1940-ben brit tisztek a németországi Colditz kastélyában berendezett, elvileg „szökésbiztos” hadifogolytábor alatt egy alagutat ásva próbáltak megszökni. Egy német ezredes borospincéjében kötöttek ki, de ha már ott voltak, megittak 137 üveg bort, majd belepisiltek az üres üvegekbe, és visszahelyezték őket a polcokra. Néhányuknak ezután valóban sikerült megszökni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár