Tíz egymás utáni hónapban dőlt meg a globális melegrekord

Az idei volt a legmelegebb február a Földön a hőmérsékleti feljegyzések 1880-as kezdete óta, és február volt a tizedik egymást követő hónap, amikor megdőlt a globális melegrekord az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint.

A szárazföldek és óceánok átlaghőmérséklete 2016 februárjában 12,1 Celsius-fok volt, 1,21 Celsius-fokkal magasabb, mint a 20. századi februári átlag.

Idén egyharmad Celsius-fokkal magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint 2015 februárjában, amikor a feljegyzések kezdete óta az év legmelegebb második hónapját regisztrálták.

A rekordmeleget világszerte az erős El Nino időjárási jelenség idézte elő, amely télen érte el csúcspontját. Az El Nino jelenség, amely a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével jár, kettő-hét évente jelentkezik, és miközben szárazsággal fenyegeti Délkelet-Ázsiát és Ausztráliát, áradásokat okoz Dél-Amerikában.

A tíz egymás utáni legmelegebb hónap megfelel az 1944-ben felállított rekordnak, amikor szintén tíz egymás utáni hónapban mértek rekordmagas hőmérsékleteket.

Az Északi-sark térségében a tengeri jég kiterjedése rekordalacsony volt februárban, 7,54 százalékkal kevesebb az 1981 és 2010 között mért átlagnál. A szárazföldi hőmérséklet is 4,5 Celsius fokkal volt magasabb az átlagosnál – közölte Jessica Blunden, a NOAA klímakutatója.

Az idei tél – december-február közötti időszak – átlaghőmérséklete szintén rekordot döntött, több mint 0,29 Celsius-fokkal volt magasabb a korábbi rekordnál.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »